Ниските доходи, корупцията, инфраструктурата и мръсният въздух мъчат пловдивчани
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2018 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ниските доходи, корупцията, инфраструктурата и мръсният въздух мъчат пловдивчани

/КРОСС/ Ниските доходи, мащабната корупция, транспортната инфраструктура и мръсният въздух са главните проблеми, които измъчват жителите на  най-големия в града на тепетата район „Южен”. Това стана ясно по време на срещата на народните представители от  "БСП за България” Теодора Халачева и Николай Иванов. Двамата парламентаристи представиха  тази вечер проекта на социалистическата партия  „Визия за България”. В обсъждането се включи с експертен коментар по регионалната политика и лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов.

За да преодолеем  демографската криза, българското семейство трябва да бъде в центъра на всички политически решения -  за данъчната система, за здравеопазването и образованието, за доходите и социалните придобивки”, подчерта  Теодора Халачева. Тя акцентира върху идеите и мерките във Визията, насочени към младите хора, тяхната успешна реализация в страната и възможностите за кариера. Последвалите изказвания очертаха още няколко проблемни полета, илюстриращи основателния страх на хората за собственото им бъдеще.

„Деца раждат деца”, „тече процес на ислямизация в гетата”, „държавни чиновници въвеждат учебни програми, които противоречат на българската образователна традиция”, алармираха участниците в срещата. Халачева благодари на съгражданите си за активното участие в дискусията, която колегата  й Иванов оцени като една от най - живите до момента. „Нашата цел е директен диалог за бъдещето на България”, посочи той и съобщи, че документът на БСП постоянно се актуализира.

Председателят на БСП в Пловдив Красимир Трифонов отбеляза, че непрестанно променящата се „Визия за България” и новите й версии, може би, трябва своевременно да се представят на структурите, защото има риск коментарите да са неактуални. По думите му в частта за регионално развитие, документът  се нуждае от прецизиране, а има и секторни политики, които трябва да бъдат доразвити.

Системата на здравеопазването и предстоящият вот на недоверие, внесен от „БСП за България”, беше в центъра на дискусията, в която участваха левите депутати  доц. Георги Йорданов и Димитър Стоянов с  жителите на район „Тракия”.

България е на последно място по раждаемост и на първо място  по смъртност в Европа. Детската смъртност е много над средната за света”, съобщи тревожната статистика пловдивският депутат доц. Йорданов. По думите му здравеопазването е в колапс, а министър Ананиев предлага странни мерки за реформа. Той даде за пример идеята  на управляващите „всеки, който влиза в болница, да заплаща 15 % от цената на пътеката от джоба си, което прави минимум 115 лева. Колко пенсионери и работещи могат да си позволят това, когато дори цената на хляба скочи драстично?”,  попита доц. Йорданов. Той бе категоричен, че това ще доведе до отлив на пациенти, особено в общинските и държавни болници, следовтелно до закриването им.

Накрая ще останат  само частните лечебни заведение, които източват Касата, стана ясно от думите му. „Пари за здравеопазване има, но се крадат и това трябва да спре! Във "Визия за България" сме заложили мерки, които ще спасят системата”, заяви народният представител. Колегата му Димитър Стоянов посочи, че България е в състояние на постоянен регрес. „Университетите са много, а неграмотността никога не е била толкова дълбока. Имаме много фирми с работещи бедни. Много болници, но недостъпно здравеопазване. Много медии, а никаква свобода на словото”, обоснова се депутатът.

По думите му цялата политика на правителството е подчинена на външни интереси. Превърнаха България в страна без цел, кораб- без посока. "Визия за България" е нашето виждане за бъдещето. БСП единствена може да изведе страната от тресавището, в което се намираме в момента", завърши Димитър Стоянов.

„Стъпка по стъпка документът надхвърля БСП и се превръща в национален”, каза Кристиан Вигенин по време на среща с пловдивчани от район „Северен”. Заедно с народния представител Иван Генов презентираха „Визия за България”. „За да постигнем промяната, имаме нужда от подкрепа на гражданите на България и моето усещане е, че започва да се случва”, посочи Вигенин.

Иван Генов подчерта, че „Визия за България” е насочена към разработването на програма в полза на обикновения човек. В залата се чуха различни предложения и допълнения, бележки и препоръки за преосмисляне на делегираните бюджети на училищата; за мандатност на директорите; за смяна на модела на субсидиране на земеделските производители; за преизчисление на пенсиите.