Отец Макарий: Най-голямата липса на обществото е липсата на духовниците сред народа
Секция: Православие
18 Октомври 2018 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отец Макарий: Най-голямата липса на обществото е липсата на духовниците сред народа

/КРОСС/ Утре Българската православна църква чества празника на Св. Йоан Рилски Чудотворец – един от най-почитаните български светци. Мнозина избират днес да посрещнат празника в Рилския манастир.

Потокът от поклонници или просто туристи там на практика не спира, съобщава БНР.

Архимандрит Макарий от Рилската света обител каза:

„Винаги съм смятал, че най-голямата липса на нашето съвременно общество, от което произхожда и това непознание на вярата, е липсата на духовниците, на свещениците сред народа. В най-големия манастир на Балканския полуостров братството ни е от 8 души. Монашеството е изключително малко, но и свещенството също е крайно недостатъчно. В неделния ден минаха няколко хиляди души – аз нямам физическата възможност на тези хора да им обърна внимание, колкото и да съм благоразположен, колкото и да знам, че те имат нужда от едно или друго“.

„Да станеш служител на Бога е трудно и времеемко. В общение с Бога не се влиза за ден-два“, казва отец Макарий и добавя: „Ако не съградиш къщата още от основите, е много трудно тази вяра да изкласи по такъв начин, че този млад човек в един момент да каже „Аз искам да се посветя на Бога““.