Арх. Бакалов: Има решение на проблема с паркирането, но всички страни трябва да имат интерес
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2018 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арх. Бакалов: Има решение на проблема с паркирането, но всички страни трябва да имат интерес

/КРОСС/ "Има решение на проблема с паркирането, но трябва да има и стимулиращи мерки, а не само ограничителни. Всички участници трябва да имат интерес, за да се реши въпросът". Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ арх. Георги Бакалов – председател на Съюза на архитектите в България, който днес организира кръгла маса „Възможности за решаване на проблема с паркирането и гариранено“.

„Този проблем стои в големите градове. Имаме нормативна уредба, но няма правила, които да могат да регламентират прилагането на тези закони в реалните условия. За да се направи един правилник в закон за неговото прилагане, трябва да се постави ясно генезисът на проблема. Трябва да се направят правилата така, че законът да работи. За да се реши въпросът за паркирането и гарирането, има няколко важни неща. Едното е всички, от които зависи този процес, да се съберат на дискусия и да маркираме възможностите“.

Арх. Бакалов е категоричен, че има възможности да се промени картината с паркирането:

„В централните градски части подземното гариране трябва да се реши на принципа на етажни подземни и надземни гаражи, където има възможност. След това трябва да се направят ограничителни мерки“.