Ромите ще са 22% от населението на България до 2030 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2018 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ромите ще са 22% от населението на България до 2030 г.

/КРОСС/ Ромите ще са 22% от населението на България до 2030 г. Това сочи ново изследване, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”. Проучването беше представено от доц. Надежда Илиева и доц. Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, съобщава Нова Телевизия.

„Нашето изследване цели да разбули демографските клишета и да покажем, че не трябва да изпадаме в паника. В страната няма ниска раждаемост. Да, ако я сравняваме преди 100 или 200 години е ниска. В момента този показател е в рамките на европейските норми. Страната ни е с нормална раждаемост”, заяви доц. Бърдаров.

 „Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея – като показатели етническа и възрастова структура. За 10 години българите са намаляли с 1 милион души. По официални данни ромите са 325 000, а неофициално три пъти повече. Очакванията са до 2030 година да станат 1,2 – 1,3 млн. или 22% от населението. За съжаление в по-голямата част тези хора остават неграмотни", отбелязва ученият.

Проучването сочи още, че 60% от територията на България ще се превърне в така наречената „демографска пустиня” до 2030 г. Почти половината българи ще живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. И ако в наши дни в 20% от селищата въобще няма хора под 16 годишна възраст, прогнозата до 2030 година е, че процентът ще нарасне двойно.

„От списъка с население места ще отпаднат между 870 и 900 селища до 2030 година. Проблемът е, че се достига до такава степен на депопулация, в която населението няма да може да се възпроизвежда по естествен път”, заяви Надежда Илиева от БАН.