Лъки към БСП: Държавата да се завърне в структуроопределящите отрасли на икономиката
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2018 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лъки към БСП: Държавата да се завърне в структуроопределящите отрасли на икономиката

/КРОСС/ Липсата на държавност, отсъствието на инвестциции и обезлюдяването на малките населени места са най-тревожните въпроси  за жителите на Община Лъки. Това стана ясно от срещата им с народните представители Красимир Янков, Лало Кирилов и Васил Антонов.

Според хората държавата трябва да се завърне в структуроопределящите отрасли на икономиката, а във важни стратегически сфери- като образование, здравеопазване, сигурност, да бъдат използвани работещи и доказано добри практики от миналото. Например, ако държавата плаща образованието на лекарите, те да имат ангажимент да работят в България. За жителите на Лъки доходите трябва да се повишат шоково и да се въведе подоходно облагане. Тя смятат, че трябва да има и децентализация на публичните финанси.

„Визия за България” да бъде конкретизирана с времеви хоризонт, препоръчаха жителите на Община Стамболийски по време на среща с народните представители от „БСП за България” Георги Търновалийски и Йордан Младенов. Според хората има нужда и от по-подробно разписване на данъчната политика. Те смятат, че земеделските субсидии не бива да се облагат, а ДОД трябва да се върне от републиканския в местните бюджети. „Държавата губи 12 млд. лева годишно от контрабанда и сива икономика”, посочи финансистът Георги Търновалийски.

Той бе категоричен, че няма политическа воля за справянето с това. „Една голяма част от българите напуснаха страната по чисто икономически причини. Ако нещата продължат така, както през последните 30 години - само да се съсипва и разграбва държавата, нищо добро не ни чака”, заяви Георги Търновалийски. Колегата му Йордан Младенов беше категоричен, че държавата трябва да се върне като регулатор в стопанския живот на страната. „Трябва да се възстанови държавността в големите инфраструктурни проекти.

Същото се отнася и за земеделието. Не може 30 фамилии да взимат  70% от субсидиите. Не може стратегически обекти, като летище София, да се отдават на концесии”, обясни народният представител. По думите му животновъдството, овощарството и пчеларството трябва да бъдат стимулирани с по-високи субсидии. „БСП се бори в големите вериги да се предлага 70% произведена в страната продукция”, каза още Младенов.