Днес е празникът на Перник
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2018 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е празникът на Перник

/КРОСС/ От 1994 година празникът се отбелязва на 19 октомври - денят, в който църквата почита Св. Иван Рилски, закрилник на всички българи и покровител на миньорите и на град Перник, съобщава БНР.

Света литургия в църквата „Св. Иван Рилски” ще постави началото на празника. В 11 часа кметът Вяра Церовска ще поздрави перничани и ще връчи годишните награди за принос в областта на здравеопазването, социалната дейност, образованието, културата, спорта, медиите и бизнеса. Със символите на града ще бъдат удостоени новите почетни граждани на Перник.

година престижното звание се присъжда на известната изпълнителка на граовски песни Павлина Горчева и посмъртно - на баскетболната легенда Евдокия Огнянова, с чието име са свързани златните години на женския баскетбол в Перник. В галерия „Любен Гайдаров” ще бъде открита изложба - скулптура и живопис на Богомил Живков и Майя Горова, а в Регионалния исторически музей ще бъде показана експозицията „175 години храм „Св. Георги“ . През целия ден ще има много концерти, а вечерта за перничани ще пеят Павел и Венци Венц и Графа.

*Снимка: wikipedia.org