Марк Рибо във фестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР - 22, 23 и 24 октомври
Секция: КУЛТУРА
19 Октомври 2018 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марк Рибо във фестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР - 22, 23 и 24 октомври

/КРОСС/ Концертната платформа „Аларма Пънк Джаз“ на БНР се завръща към фестивалния формат на 22, 23 и 24 октомври в София. Поводът е 10-годишният юбилей на „Аларма“. Вратите на залите на всяка от фестивалните вечери отварят в 20:00 ч., а началният час на концертите е 20:30 ч.

Тридневният „Аларма Пънк Джаз Фест“ започва в понеделник, 22 октомври, в 20.30 ч. в столичния клуб „Mixtape 5“, B-Side с The Cavemen от Оукланд, Нова Зеландия – хорър-рокендрол четворка с влияния от CrampsStoogesЛитъл Ричард, Хасъл АдкинсMotorhead и Бъди Холи. The Cavemen са група, която не бива да бъде подценявана – по думите на Ивайло Кицов – въпреки „магнетичната простота на музиката им, имиджа ала фамилия Флинтстоун и уличния им светоглед“. Джак Бийсли (китари), Джейк Прингъл (барабани), Ник Армстронг (бас) и фронтменът Пол Фрогат издадоха третия си студиен албум Nuke Earth тази година за легендарния лейбъл Slovenly Recordings, а в София пристигат директно от един от най-ключовите пътуващи рокендрол фестивали We Are Loud Fest, който тази година се провежда в Истанбул.

Преди тях на сцената ще излязат Igralom от Ниш, група, участвала два пъти на „Аларма Пънк Джаз“ през последните години. В музиката на триото Igralom (Димитрие Симович – бас, вокали, Младен Мариянович – китари и Марко Томович – барабани) се срещат екс-югославската пост-пънк традиция, туарегските рифове и транс рокът. На фестивалната сцена в София те ще направят премиера на втория си студиен албум Sunovratчийто продуцент е Крис Екман от Dirtmusic.

Вторият фестивален ден, 23 октомври, ще бъде в Първо студио на Българското национално радио от в 20.30 ч., като акцентът пада върху съвременната азиатска музика извън мейнстрийма и традиционното звучене. Публиката ще чуе и види музикалната платформа за нова азиатска музика Chinabot и нейния създател Сафи Вонг от Камбоджа, който участва с ритуалния си ембиънт-нойз проекта Lafidki на „Аларма Пънк Джаз“ през 2011 и 2012г. Сафи Вонг е роден в бежански лагер във Фанат Нихон (Тайланд) и е израснал в Нанси, Франция. Живял е в Берлин и Пном Пен, а в момента работи в Лондон. Lafidki е проект на звуков художник и концептуален колажист, сбор от идеи, които синтезират множество недостатъчно представени истории, географии, музикални жанрове и културни знаци в убедителни, цветни звукови материали. С него в момента е на турне и Pisitakun от Банкок, Тайланд. Той използва разнообразни вдъхновения в песните си – исторически и политически събития, синтетични звуци и странни музикални инструменти. На настоящото турне Pisitakum представя новия си албум SosleepКонцертът ще започне със специален сет на Симитчиев Mytrip – една от редките и концептуални появи на проекта на Ангел Симитчиев на сцена в рамките на 2018 г.

/КРОСС/ Третата вечер на фестивала, 24 октомври от в 20.30 ч. в Първо студио, ще е световна премиера на белградския авангарден джаз квинтет Fish In Oil със специален гост Марк Рибо, един от малцината, които днес можем да наречем „живи класици“. Китарата на Марк Рибо е неизменна част от някои от най-важните албуми на Джон Зорн и Том Уейтс.

Списъкът с легенди, с които Рибо е записвал и е свирил на сцена, е огромен – Елвис КостелоСусана БакаДаяна КролАрто ЛиндзиТ-Боун БърнетКаетано ВелосоМакКой ТайнърДейвид СилвианБил ФризелThe Black KeysMedeskiMartin & Wood... Рибо е градивен елемент от групи, които през различни десетилетия са гръбнакът на нюйоркския даунтаун авангард –Lounge Lizards на Джон Лури и Electric Masada и Bar Kokhba Sextet на Джон Зорн, като тук можем да наредим и неговото собствено трио Ceramc Dog.

Визионер, в чиято музика се срещат Блайнд Уили ДжонсънАлбърт Айлер и Марк Болан, композициите за класическа китара на хаитянския му учител Франц Касеус и филм-ноар-нойз-американа-фрий-импровизацията, протестните песни на анти-Тръмп епохата и антифашистката класика от 40-те, Бийтълс, Ролинг Стоунс и Колтрейн, "стандартите" и един съвсем различен от джазменския порядък на импровизация.

Билети се продават онлайн в системата на EpayGo, с чието спонсорство се провежда фестивалът, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

22.10.2018 (понеделник), клуб *Mixtape 5*, B-Side – The Cavemen (Нова Зеландия) + Igralom (Сърбия), билетиhttps://www.epay.bg/go/5718380206

23.10.2018 (вторник), Първо студио на БНР – Lafidki (Камбоджа) + Pisitakun (Тайланд) + Mytripбилетиhttps://www.epay.bg/go/7471786694

24.10.2018 (сряда), Първо студио на БНР – Fish In Oil със специалното участие на Марк Рибобилетиhttps://www.epay.bg/go/4659310280