Ще се превърне ли България в „демографска пустиня” ?
Секция: Анализи
19 Октомври 2018 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще се превърне ли България в „демографска пустиня” ?

/КРОСС/ Ново изследване, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”, прогнозира тревожна статистика. То беше представено от доц. Надежда Илиева и доц. Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Според проучването до 2050 г. 60% от територията на страната ще се превърне в така наречената "демографска пустиня". Причината за това е намаляващото население и концентрацията на хората в едва 6 големи града. Изследването сочи, че почти половината българи ще живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Ще има и области, в които подтрудоспособното население ще бъде под 10%. Ромите ще са 22% от населението на България. 

“Под "демографска пустиня" се разбира територия, където гъстотата на населението е по-малко от 10 души на квадратен километър. Това означава, че няма население, с което да се възпроизвежда останалото население. Тази статистика вече е факт“, коментира в студиото на “Здравей, България“ Георги Бърдаров.

Той каза още, че това е само прогноза, която ще се сбъдне, само ако тенденциите продължат.

“За да има инвенститори, работа и развитие, на дадена територия, трябва да има активно население. Това не е само при нас. В целия свят тече много интензивна миграция към големите градове. В 21 век имаме глобално разместване на населението“, допълни Бърдаров.

Според него е възможно хората да се върнат в обезлюдените райони заради благоприятните природоклиматични условия.