Военнослужещите от Сухопътните войски показаха висок дух и професионализъм на „Ответен удар – 2018 г.”
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2018 18:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военнослужещите от Сухопътните войски показаха висок дух и професионализъм на „Ответен удар – 2018 г.”

/КРОСС/ Впечатлен съм от всички участници, видяхме професионално ръководство, синхрон и добро взаимодействие на формированията в състава на усиления батальон. Това  каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков днес, 19 октомври, след като наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2018 г.”, което се провежда на учебен полигон „Корен“. 

В учението участваха военнослужещи от 42-ри механизиран батальон, с командир подполковник Ивайло Иванов, от състава на Втора механизирана бригада и придадените към батальона формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Те изпълниха задачи, свързани със заемане, инженерно оборудване и маскировка на район за отбрана, водене на отбранителни бойни действия, извикване огъня на артилерията и авиацията, оказване на медицинска помощ, включваща извличане на ранени от бойното поле, оказване на долекарска помощ и извършване на медицинска евакуация със санитарни автомобили и подготовка за последваща  евакуация, маньовър със сили и средства и др.  

                        

Днес на учебен полигон „Корен“ действията на военнослужещите от Сухопътните войски наблюдаваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев,  командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, секретарят по сигурност и отбрана на президента на Република България Стефан Янев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, висши офицери от въоръжените сили, представители на държавната и местната власт.

Висока оценка на достигнатото ниво на подготовка на участниците в „Ответен удар - 2018“ даде и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. „Колегите са се постарали, отлично са подготвени, отлично представяне, демонстрираха висок дух и професионализъм”, каза той.

В тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2018“  участваха около 700 военнослужещи и над 190 единици бойна и специална техника от състава на Втора механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, огнеметно-димов взвод от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология – Мусачево, взвод за сигнално разузнаване и електронна война, курсанти от Националния военен университет „Васил Левски”, както и военнослужещи и летателна техника от Военновъздушните сили.

Целта на учението бе да се повиши подготовката и да се усъвършенства взаимодействието на участващите формирования при изпълнение на задачи в отбранителна операция.