Протест зарали електроцентрала блокира пътя Пловдив - Карлово
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Октомври 2018 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест зарали електроцентрала блокира пътя Пловдив - Карлово

/КРОСС/ За пореден път жителите на Труд ще протестират срещу централата, която произвежда електричество от биомаса в покрайнините на пловдивското село.

Хората ще изразят недоволството си от замърсяването на въздуха в района като проведат и шествие, което се очаква за кратко да блокира движението по пътя Пловдив - Карлово.

Протестиращите настояват за оставките на министрите на околната среда и водите и на земеделието - Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стефан Шилев.

"Производството на топло и електроенергия от биомаса у нас е една опорочена, побългарена и неефективна практика, която става все по-проблемна за населението поради липсата на експертност в изграждането на тези обекти и най вече поради липсата на работещи инструменти за контрол на този тип производства", казват от сдружението с нестопанска цел "Бъдеще за село Труд". Те очакват в днешният протест да се включат и представители на още седем населени места в страната с подобни проблеми.

Междувременно от пловдивската екоинспекция заявиха, че от началото на годината до момента са извършени шест проверки на централата в село Труд - четири, от които по сигнали. При нито една не е отчетено наличието на неприятни миризми в района.