Манолова: Топлофикация е най-проблемният монополист
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Октомври 2018 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолова: Топлофикация е най-проблемният монополист Изказването на Валери Симеонов е безчовечно

/КРОСС/ На Топлофикация като най-проблемен монополист е посветена първа страница от Бялата книга на нерешените проблеми , която представи омбудсманът Мая Манолова. Тя отчете три години от встъпването си в длъжност на пресконференция, в която разкри основните проблеми в дейността си.
Манолова посочи, че вече три години се водят съдебни битки с Топлофикация, за да се защитят правата на гражданите. В книгата са включени още законът за хората с увреждания, проблемите с методиката за сградна инсталация, арбитражните съдилища, колекторските фирми, фирми за бързи кредити. „Оптимист съм, че първата стъпка в реформата по отношение на хората с увреждания ще бъде направена. Има ясен ангажимент, поет от властта. През следващата седмица в социална комисия и в пленарна зала ще се разглеждат заедно двата закона - Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ", обясни Манолова.

Тя уточни, че е наясно, че реформата няма да се случи от 1 януари, но това от което не е отстъпила, е всяка една от тези точки, които маркират пътя на реформата, да остане в тези закони. По отношение на изказването на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания, Манолова го окачестви като "срамно, жестоко и безчовечно." „Не са моя работа кадровите решения. Те са си изцяло отговорност на премиера Борисов. Смятам, че това е едно жестоко и безчовечно изказване и отношение. То е недопустимо, абсолютно неприемливо и много жестоко. Оставям тези, които се занимават с политика и управление да го коментират в политически план. Заявявала съм го многократно, аз не коментирам оставки", коментира Манолова.
По думите ѝ с кадрови назначения и уволнения не се занимава тя, не е нейна работа, а отговорността е на друг. „Решенията ги взема премиерът Борисов и българският парламент. Аз се занимавам с политики, с каузи, с преследване на цели в интерес на българските граждани. За мен няма значение кои са лицата в институциите, в правителството и парламента, важно е те да работят в интерес на българските граждани. Моята работа е да ги карам, да ги натискам да работят в интерес на хората. Това правя, независимо от това кои са персонажите. Това е едно срамно изказване", подчерта омбудсманът.