За последните десет години българският износ за Китай се е увеличил десетократно
Секция: ИКОНОМИКА
20 Октомври 2018 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За последните десет години българският износ за Китай се е увеличил десетократно

/КРОСС/ Приоритет в работата на Министерството на икономиката е засилването на сътрудничеството с Китай като наш стратегически и икономически партньор. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред участниците в Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ и Китай "16+1".
Форумът е организиран от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. и областния управител на област София, в партньорство със Столичната община, Националното сдружение на общините в България, под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". Той се провежда днес в НДК в столицата.
Министър Караниколов посочи, че за последните десет години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а през първите шест месеца на тази година нашият износ нараства с 10 процента и възлиза на 366,7 млн. долара.
Според него възможност за по-нататъшно нарастване може да донесе износът на традиционни наши стоки за азиатските пазари - селскостопански и хранителни стоки, етерични масла и козметика, вино и минерална вода. Страната ни може да предложи отлични условия за китайските инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др., отбеляза той и допълни, че са готови да окажат пълна подкрепа на бъдещите китайски проекти в България. Усилията ни са насочени към развитие на взаимоотношенията не само на централно ниво, но и с отделни китайски провинции, каза още министър Караниколов.
Инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ насърчава стабилността и сътрудничеството, като се възприемат общи подходи и решения, които следва да съответстват на законодателството и принципите на ЕС, каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова. Тя посочи, че се отдава голямо значение на разширяването на свързаността с Китай; то трябва да бъде не само по отношение на транспорт и инфраструктура, а да се развие и в редица други сфери - индустрия, селско стопанство, енергетика, образование, култура, туризъм, информационни технологии. По думите й поради тези причини са избрали за теми на днешната среща селското стопанство, туризма, малките и средните предприятия, индустриалните зони и демонстрационните паркове.
Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че София за пореден път посреща многобройна делегация от участници в инициативата "16+1", и допълни, че днес София отново е мост между партньори. Очаквам това да продължи със сътрудничество в областта на туризма, културата, инвестициите, бизнеса, селското стопанство, каза тя и напомни, че имаме 22 български общини, побратимени с 32 градски агломерации, градове и провинции в Китай. Очаквам идеите и предложенията, които ще се обсъждат днес, да бъдат основа за разширяване на сътрудничеството в полза на хората, градовете и регионите, заключи тя.