Хиляди призоваха за референдум за независимост на Тайван от Китай
Секция: СВЯТ
20 Октомври 2018 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди призоваха за референдум за независимост на Тайван от Китай

/КРОСС/ Няколко хиляди привърженици на независимостта на Тайван се събраха в Тайпе днес да протестират срещу "тормоза" от Пекин и призоваха за референдум за официално обявяване на независимост на самоуправляващия се остров от Китай, предаде Ройтерс. Днешният протест е един от най-големите тази година в Тайван. Организиран е от група, наречена Формоза Алианс, основана преди шест месеца. Протестиращите са се събрали пред централата на партията на президента Цай Ингвен Демократична прогресивна партия.

Отношенията с Пекин се влошиха, откакто президент стана Цай Ингвен през 2016 година. Китай подозира, че тя иска да постигне официална независимост на острова.

Китай смята Тайван за своя провинция и никога не се е отказвал от употребата на сила за връщането на демократичен Тайван под контрола си, отбелязва Ройтерс. Тази година Китай засили военния и дипломатически натиск, извършвайки въздушни и морски военни учения около острова и убеждавайки три от правителствата, които все още подкрепят Тайван, да оттеглят поддръжката си.

Протестиращите настояват правителството да окаже отпор на Пекин и защитават идеята за референдум за независимост, за да не бъде "погълната" държавата им. Някои от демонстрантите днес носеха плакати, на които се четеше:"Без повече тормоз, без повече анексирания".