Япония създава хиперзвуково оръжие
Секция: Технологии
21 Октомври 2018 07:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Япония създава хиперзвуково оръжие

/КРОСС/ Японското хиперзвуково оръжие ще влезе на въоръжение не по-късно от 2026 година, заявява неназован представител на японското военно министерство пред вестник "Mainichi Shimbun".

По предварителна информация Япония разработва не един, а два различни типа хиперзвуково оръжие, като вторият ще е готов през 2028 г.През 2026 година на бял свят ще се появи мощна ракета, която да се изстрелва от самолет, кораб или от земната повърхност, като бойната й глава ще е стандартна. Две години по-късно ще се появи и бойна глава от тип хиперзвуков глайдер, който ще може да маневрира със свръхзвукова скорост.

Според специалистите космическата програма на Япония, включително връщането на проби от астероид преди 8 години са имали двойствена цел. На практика страната е получила данни и е тествала технология, позволяваща й да създаде бойна глава, която може обратно да навлиза в земната атмосфера. Получената информация е полезна и при създаването на хиперзвуковото оръжие.
Откакто на власт в Япония е Шиндзо Абе, страната успява да се откъсне значително от военните ограничения, наложени и след поражението във Втората световна война от САЩ. Анализаторите обаче отбелязват, че Америка е доволна от това, защото нейният съюзник укрепва азиатския й фланг, където се намират Китай и Северна Корея.