Борисов с безпрецедентна визита в Абу Даби
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2018 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов с безпрецедентна визита в Абу Даби

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще бъде посрещнат с официална церемония в Абу Даби, където кацна вчера, съобщава специален пратеник на БНР там. Той е начело на българската правителствена делегация, която пристигна в Обединените арабски емирства. Това е първа визита на български министър-председател в рамките на двустранните отношения. В началото на тази година двете страни откриха свои посолства в Абу Даби и София.

В Абу Даби българският министър-председател ще разговаря с престолонаследника Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

Засилване на сътрудничеството между България и Обединените Арабски Емирства в стратегически за двете държави сектори е фокусът на премиерската визита. С престолонаследника Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, авторитетен лидер в арабския регион, ще се говори за икономика, инвестиции, иновациите и технологиите, отбраната, сигурността, борбата с тероризма.

Емирствата демонстрират инвестиционния си интерес към страните от Балканите, като от април тази година действа и българското посолство в Абу Даби - едно от седемте емирства което е знак, че връзките се задълбочават. България търси инвеститори, като селското стопанство, туризмът, строителството, високотехнологичните производства, са секторите с добра перспектива за развитие на отношенията ни.

Няколко хиляди са българите, които живеят и работят тук. През 2014-та година отпаднаха визите за гражданите на страните-членки на Евросъюза, признават се и българските шофьорски книжки.
Утре Борисов ще бъде и в Дубай, за да разговаря и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашед ал Мактум.

Снимка: Правителствена информационна служба

Борисов беше посрещнат от министъра на изкуствения интелект на Абу Даби