Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища
Секция: СВЯТ
21 Октомври 2018 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища

/КРОСС/ Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища. На повечето места ги посрещат с подаръци, но има райони, където родителите не желаят присъствието на мигранти в сградите на държавните училища. От министерството на образованието разпоредиха децата на бежанците да се обучават заедно с гръцките ученици.

За да не се чувстват изолирани, децата на мигранти и бежанци започнаха учебните занятия в 137 начални училища в Гърция. Те се обучават всеки ден, но в различни паралелки от гърците.

На Егейските островите, където са настанени хиляди бежанци и мигранти, родителите реагират по различен начин. В повечето училища посрещнаха децата на мигрантите с подаръци, осигуряват им превоз и изхранване от общината.

На остров Хиос родители реагираха със съдебен иск срещу министерството на образованието, защото не желаят децата им да са в една училищна сграда с малките бежанци. "Страхуваме се от разпространение на зарази", заявиха родителите. В училище до Солун пък не искат децата на мигрантите, защото не са християни. Проблем има и с родители в област Серес, които дори забраняват на своите деца да ходят на училище.

В същото време повечето гръцки райони посрещнаха малките бежанци с радост. Според повечето родители, така гърците се възпитават в уважение към различните хора. Прави впечатление, че гръцките ученици приемат без предубеждение децата на мигрантите и дори събират средства за тях.