Преглед на печата
Секция: Преглед на печата
22 Октомври 2018 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата

/КРОСС/"Рискът от бедност у нас намлял с 6 на сто", информира вестник "Труд". Според анализ на Института за пазарна икономика рискът от бедност и социално изключване намалява, въпреки че Евростат ни обяви за най-рисковата страна в ЕС. Според анализа тенденциите са по-скоро положителни, но се очаква нарастващо подоходно неравенство. В периода между 2008-а и 2017 година този риск намалява от 44,8% на 38,9 на сто, като най-високата стойност е регистрирана през 2010 година - близо 50%. Най-застрашени от бедност и социално изключване са многодетните домакинства, уточнява "Труд".

"За година всеки трети българин е лежал в болница", пише вестник "Дума".

През миналата година са хоспитализирани над 2 милиона и 300 хиляди души, което е с 241 хиляди повече от 2016 г. Или всеки трети българин е постъпвал в болница за лечение. В предходната година хоспитализациите бяха намалели с близо 214 хил. Тогава действаха лимитите, пръстовият отпечатък и други рестрикции, въведени от здравния министър Петър Москов, посочва "Дума".

Изданието изчислява, че по 1673 операции дневно са извършвани у нас.

"Преките чужди инвестиции у нас се свиха трикратно за година", съобщава вестник "Сега". Намалението е отчетено за първите 8 месеца на годината в сравнение със същия период на предишната, показват предварителните данни на БНБ, оповестени в края на миналата седмица.  Общият размер е около 230 млн. евро или с над 71% под нивото до края на август 2017 година, когато са били 812 млн. евро. Спадът е с 581 млн. евро, пресмята "Сега".

"И кметовете в общата система с имотите, за да не се крият данъци", пише  "24 часа". Имотите на всеки българин в цялата страна са вкарани в обща система към финансовото министерство. Достъп до нея вече имат и общините. Така всяко кметство може да провери кой собственик обявява повече от едно жилище за основно, за да ползва неправомерно данъчната отстъпка от 50% за него. Това е съобщила в интервю за “24 часа” председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Промени в закона за местните данъци и такси, които вече са приети от парламента на първо четене, предвиждат който е обявил повече от едно жилище за основно, да си плати пълния размер на данъка заедно с лихвите, пояснява всекидневникът.

"Автомобилен гигант идва във Враца". Това е съобщил в интервю за вестник "Стандарт" зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Очакванията са компанията да инвестира 22 млн. лева и да открие над 300 работни места във Враца. Това е поредното признание за автомобилната индустрия у нас, която вече включва 170 компании с 50 хил. работници", посочва зам.-министърът.