Хасан Адемов: Оставката на Валери Симеонов отдавна трябваше да е факт
Секция: Анализи
22 Октомври 2018 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хасан Адемов: Оставката на Валери Симеонов отдавна трябваше да е факт

/КРОСС/ Ако живеем в демократична страна, оставката на вицепремиера Валери Симеонов отдавна трябваше да бъде факт. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Хасан Адемов от ДПС, председател на социалната комисия в парламента.

„Очевидно е, че след неколкократно повторение на този език на омразата става въпрос за ценности, за които е много важно да разберем дали се споделят от ГЕРБ, защото те са тези, които поканиха Обединените патриоти в управлението”, каза Адемов.

„Политиците са винаги изкушени от това да „яхнат” един или друг протест, но в случая не смятам, че става въпрос за това, че майките са използвани, за да се създаде сътресение в обществото. Нищо подобно, за  майките това е кауза, която те защитават повече от няколко години”, допълни той.

Хасан Адемов не смята, че може да има проблеми между първо и второ четене с текстовете в законите, за които настояват протестиращите майки на деца с увреждания.

Темата за тавана на пенсиите не е най-важната в пенсионната система, защото касае 55 000 души, коментира още председателят на социалната комисия.

„Сегашното предложение на практика решава проблема на 40 000 – на 2/3 от тях. Остават само 1/3, които са излъгани, защото в действащото законодателство има текстове, които казват, че от 1 януари 2019 г. таванът на пенсиите отпада. Нещо повече, от 1 юли 2019 г. трябваше максималният размер на пенсията за старите пенсии, отпуснати преди 31 декември 2018 г., да бъде 40% от максималния осигурителен доход. За голямо съжаление, в движение и без публично обсъждане, без оценка на въздействието, изведнъж се тръгна към някакви преговори между синдикати и правителство, без работодателите”, обясни Адемов.

Проблемът е, че буквално в последния момент, преди да стартира бюджетната процедура,  се променят правилата в движение, отбеляза той.

Адемов изтъкна също, че в предизборната платформа на управляващите няма идея за увеличаване на максималния осигурителен доход.