Столичният общински съвет ще решава, дали да има референдум в София за завода за изгаряне
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2018 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столичният общински съвет ще решава, дали да има референдум в София за завода за изгаряне

/КРОСС/ В Столичният общински съвет започва разглеждането на внесеното от 15 общински съветници искане за провеждане на местен референдум за завода за изгаряне на отпъди в центъра на София.

Завода за изгаряне на отпадъци трябва да бъде изграден в географския център на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ „София”. Решението на Столичния общински съвет беше прието след доста оспорвана дискусия и при липса на политически консенсус. Това толкова важно стратегическо за София решение беше взето с едва 36 гласа "за", 16 "против" и 6 "въздържал се" от общо 58 гласували общински съветници.

Проектът за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София и поемането на общински дълг в размер на 67 млн. евро за изграждането на му, не само че не се приема еднозначно от жителите на София, но породи множество протести и въпроси в различни аспекти, в т.ч. екологични и финансови. Именно поради тези причини 15 общински съветници от всички опозиционни политически групи в Столичният общински съвет внесоха искане за провеждане на местен референдум по темата.

На 23-ти октомври (вторник) доклада с искането за провеждане на референдум за завода за изгаряне започва да се гледа в постоянните комисии на Столичният общински съвет.

От 10 часа в зала 1 на ул. Московска 33 ще се проведе заседание на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, в чиито дневен ред е включен обсъждането на доклада за референдума. От 11 часа в същата зала 1 доклада за референдума ще бъде обсъден и от постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори, а в 13 часа отново в зала 1 искането за референдум ще бъде разгледано и от постоянната комисия по финанси и бюджет.

„Изграждането на завод за изгаряне на отпадъци е от изключително важно стратегическо значение за София и нейните жители и смятам, че всеки един гражданин трябва пряко да участва при взимането на това решение, защото то пряко засяга здравето и интереса му, както и околната среда на София”, каза общинския съветник и съпредседател на „Политическа група 5” инж. Симеон Славчев, който е един от инициаторите и вносителите на доклада с искането за провеждане на референдум по темата. Инж. Симеон Славчев призова всички жители на София активно да се включат при обсъждането на доклада в постоянните комисии към Столичният общински съвет и припомни, че всички заседания на постоянните комисии за отворени за граждани и медии.