СОС решава да има ли референдум за завода за горене на отпадъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2018 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СОС решава да има ли референдум за завода за горене на отпадъци

/КРОСС/ В Столичния общински съвет (СОС) започва разглеждането на внесеното от 15 общински съветници искане за провеждане на местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София, съобщава нова телевизия.

Заводът за изгаряне на отпадъци трябва да бъде изграден в географския център на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ „София”.

Решението на Столичния общински съвет беше прието след доста оспорвана дискусия и при липса на политически консенсус. Това толкова важно стратегическо за София решение беше взето с едва 36 гласа "за", 16 "против" и 6 "въздържал се" от общо 58 гласували общински съветници. 

Проектът за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София и поемането на общински дълг в размер на 67 млн. евро за изграждането му, не само че не се приема еднозначно от жителите на София, но породи множество протести и въпроси в различни аспекти, в т.ч. екологични и финансови. Именно поради тези причини 15 общински съветници от всички опозиционни политически групи в СОС внесоха искане за провеждане на местен референдум по темата.

От днес докладът с искането за провеждане на референдум за завода за изгаряне започва да се гледа в постоянните комисии на СОС.