Кристиан Вигенин е определен за Специален координатор на мисията на ОССЕ за президентските избори в Грузия
Секция: ПОЛИТИКА
23 Октомври 2018 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристиан Вигенин е определен за Специален координатор на мисията на ОССЕ за президентските избори в Грузия

/КРОСС/ Водещи членове на Парламентарната Асамблея на ОССЕ пристигат тази седмица в Тбилиси за финална подготовка на мисията за наблюдение на президентските избори в Грузия, които ще се проведат на 28 октомври.

Българският депутат Кристиан Вигенин беше определен от действащия председател на ОССЕ - външния министър на Италия Енцо Миланези - да бъде Специален координатор, който ще води краткосрочната мисия на ОССЕ за наблюдение на изборите и ще представи предварителните резултати от мисията по време на пресконференция на 29 октомври в Тбилиси.

„Тези избори са важни както за самите грузинци, така и за международната общност и ще бъдат пореден тест за зрелостта на грузинската демокрация”, заяви днес Вигенин. „Като наблюдатели, ние ще следим критично изборния процес, оценявайки неговата съвместимост с ангажиментите, поети от всички страни от ОССЕ по отношение на провеждането на избори и ще предоставим честна и балансирана оценка, основаваща се на възможно най-широка информация”, заяви Вигенин. 

Парламентаристи от ОССЕ, наблюдатели, акредирани от ОССЕ/БДИПЧ, от Парламентарната Асамблея на НАТО, от ПАСЕ и от Европейския парламент ще обединят усилия в тази мисия. Като цяло, ОССЕ очаква повече от 350 наблюдатели да действат в изборния ден на територията на Грузия.

Сред наблюдателите от българска страна освен Кристиан Вигенин, който е и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ, ще бъде и Петър Витанов от Парламентарната асамблея на НАТО

Това е дванадесетият път, в който Парламентарната Асамблея на ОССЕ сформира мисия за наблюдение на избори в Грузия, в това число президентските избори през 2013 г. и двата тура на парламентарните избори през 2016г. Наблюдателната активност на ПА ОССЕ в Грузия датира от 1995 г.