Ученици стават дизайнери на предпазен колан за Renault
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Октомври 2018 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ученици стават дизайнери на предпазен колан за Renault

/КРОСС/ Конкурсът за детска рисунка „Пътят и аз“ по глобалната програма „Безопасност и мобилност за всички“ тази година е в партньорство с МОН, екипа на филма „Лили Рибката“ и Софийската зоологическа градина.

Renault България обяви старт на осмото издание на конкурса за детска рисунка „Пътят и аз“ по глобалната програма на Renault „Безопасност и мобилност за всички“.

Тази година в регламента на конкурса има изменения във връзка с новите задачи за малките художници и новите партньори в проекта. Партньор на програмата отново е Министерството на образованието и науката. Новите партньори са Зоологическа градина – София и екипът, реализирал филма „Лили рибката“.

Според новия регламент всички рисунки трябва да бъдат подготвени от отбори от по 2 деца, които заедно обсъждат и реализират идеята си.

За атрактивните високотехнологични и творчески награди ще се борят ученици от първи до пети клас, преминали обучение по програмата за пътна безопасност и опазване на околната среда от всички български училища.

В предходното издание на конкурса се включиха близо 1800  деца  от 71 училища в 140 населени места, които се състезаваха с над 600 рисунки.

Учениците в първи и втори клас ще рисуват по темата „Електромобилът и джунглата“. Темата е вдъхновена от партньорството със Зоологическата градина - София, която тази година чества своята 130-а годишнина. Децата ще трябва да представят визията си за екологично чистите, задвижвани от електричество, превозни средства, които помагат за опазването на природата и съжителстват в хармония с животните.

Темата за възрастовата група III-V клас е „Коланът на моята спортна кола“. Децата ще трябва да се превърнат в дизайнери на предпазни колани за автомобили Renault.

Renault България обяви неотдавна инициатива за превръщането на предпазния колан в моден аксесоар, за да мотивира повече шофьори да използват животоспасяващото средство. Проектът “VIVE” e роден от мрачната статистика, според която България е на първо място по смъртност на пътя в Европейския съюз, а годишно между 200 и 300 души загиват, защото са били без предпазен колан при инцидент с кола. Компанията вече пусна на пазара първите три дизайна. Детският дизайн е дело на екипа, създал филма „Лили рибката“. Продуцентът и режисьор на филма Явор Григоров ще бъде член на журито, което ще избере победителите. Другите членове на журито са представители на Renault България, МОН, Зоологическа градина – София и V+O Communication.

Победителите в двете категории ще получат страхотни награди. При най-малките голямата награда е конзола за компютърни игри. Спечелилите второ място ще получат 3D магически молив, а бронзовите медалисти – робот с изкуствен интелект.

В другата възрастова група най-добрите дизайнери ще се радват на истинско признание – дизайнът им ще бъде въведен в производство. Предметната награда за победителите е дрон. За второ място наградата е смарт часовник, а за трето – VR очила.

И тази година мотивация за участие в конкурса ще създава изложбата на колела „Пътят и аз“. Експозицията от рисунки на победителите от предходното издание на конкурса ще пътува в 2 куфара на колела по 2 лъча и ще посети 20 училища в 20 града в страната в рамките на 3 месеца.

Програмата в България е част от глобалната програма на Renault, която от старта си през 2000 г. е обхванала  над 14 млн. ученици в повече от 35 страни по света. Така Renault дава своя принос за намаляване броя на пътните инциденти и за повишаване информираността на учениците за влиянието на човешката дейност върху природата.