Русия създава най-мощният ракетен двигател, правен някога
Секция: Наука
23 Октомври 2018 19:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия създава най-мощният ракетен двигател, правен някога

/КРОСС/ Руснаците финализират проектната фаза по изграждането на новия ракетен двигател РД-171МВ за перспективната ракета-носител "Союз-5". Двигателят е на базата на прочутия съветски мотор РД-170, чиято мощност бе еквивалентна на невероятните 20 милиона конски сили.

РД-171МВ обаче ще е с повече конски сили и всъщност ще е най-мощният ракетен двигател, създаван някога, предава Russia Beyond.

В рамките на експерименталния проект "Феникс", който включва конструирането на нов ракетен двигател за перспективната ракета-носител от среден клас "Союз 5", приключи комплектуването на макет за двигател с обозначение РД-171МВ.

Новият мотор включва конструкторски решения, съобразени с предполагаемия потенциал на летателно-техническите му показатели, които трябва да бъдат съвместими с перспективната ракета-носител "Союз 5". Моделът ще бъде използван във фазата на разработка на експериментален образец на новия ракетен двигател РД-171МВ, както и в бъдещите конструкторски дейности по сглобяването му.

През септември заместник-директорът на компанията "Енергомаш", която стои зад разработката, заяви, че огневите изпитания на РД-171МВ ще се проведат в края на 2020-началото на 2021 година.

По-рано шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин нарече мотора на РД-171МВ "Цар Двигател".

РД-170 в базовата си модификация е съветски ракетен двигател, разработен от "Енергомаш" през 1970-80-те години. Мощността му е около 20 милиона конски сили и това го прави най-мощният ракетен двигател на течно гориво, създаван някога. Той е с четири камери и е с 2,1-5,65% по-мощен от американския еднокамерен F-1 при 1,5 пъти по-малки габарити.

Именно F-1 е двигателят на най-мощната ракета, създавана до сега - американската Saturn V, която отведе астронавтите на САЩ до Луната.

РД-170 е много по-икономичен, тъй като е със затворен цикъл за разлика от F-1, който е с по-прост, но по-неефективен отворен цикъл.