Първият блокчейн телефон се продава срещу криптовалута
Секция: Технологии
23 Октомври 2018 20:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият блокчейн телефон се продава срещу криптовалута

/КРОСС/ Ранният достъп до първия в света блокчейн телефон вече е отворен, а доставките ще започнат през декември тази година. Това е моделът Exodus 1 на тайванската компания HTC - един от пионерите на пазара за смартфони, предава technews.bg.

Телефонът може да бъде поръчан само с криптовалута - биткойн или етериум - от уеб страницата на HTC Exodus 1, което се случва за първи път в индустрията, подчертава HTC. Ранната версия на модела се предлага за 0,15 BTC или 4,78 ETH.

Флагманът HTC Exodus 1 идва с блокчейн технологии и необходимия софтуер, наред със защитен анклав, който представлява заключено пространство в устройството, предпазено от операционната система Android O. Това е ключът към криптовалутата на потребителя, както и към незаменяемите символи (NFTs), а в най-близкото бъдеще и към всички дигитални данни.

HTC е разработила уникален механизъм за възстановяване на ключа към данните на потребителя в случай, че телефонът бъде изгубен, откраднат или просто ключът бъде забравен. Това е лесен и сигурен начин за възстановяване на пароли, изгубени в хардуера.

Механизмът гарантира, че HTC не съхранява потребителските пароли в една централна локация по всяко едно време - контролът е в ръцете на притежателя на устройството.

HTC позволява да се определят няколко надеждни контакта, като всеки от тях трябва да си изтегли приложението за управление на паролите. Така "seed"-ът на потребителя се разделя, използвайки таен алгоритъм за споделяне, и се изпраща до определените контакти. При нужда човек може успешно да възстанови контрол върху фондовете си.

Exodus 1 разчита на процесор Qualcomm Snapdragon 845, допълнен от 6GB RAM и 128GB сторидж. Моделът има голям 6-инчов Quad HD+ екран в съотношение 18:9, двойна основна камера 12MP+16MP и двойна предна камера 8MP с "боке" ефект. Телефонът е сертифициран по IP68 за прахо- и водоустойчивост и е оборудван с батерия 3500 мАч.

HTC приканва криптографи и разработчици от цял свят да станат част от Exodus общността и да спомогнат за подобряване на сигурността на защитния анклав. Ключово за този ранен период на достъп е получаването на обратна връзка от общността, както и участието в доразработване на портфейла и защитената памет чрез официалния Telegram акаунт - HTC EXODUS (OFFICIAL).

"За да могат дигиталните активи и децентрализираните приложения да развият своя потенциал напълно, вярваме, че мобилните устройства трябва да бъдат основна точка за разпространение", заяви Фил Чен, мениджър по децентрализирани решения в HTC.

Като следваща стъпка в развитието на технологията HTC скоро ще представи и API-та, които ще позволят на други разработчици да използват хардуера на Exodus 1, за да защитят своите ключове и транзакции на валути и знаци.

Достъп до HTC Exodus 1 може да бъде получен чрез програмата за ранен достъп. Телефонът ще се предлага в 34 държави, сред които САЩ, Тайван, Хонг Конг, Сингапур, Нова Зеландия, Великобритания, Австрия, Норвегия и други европейски страни.