След края на Фонда за лечение: С 14 млн. лева ще се лекуват деца в чужбина
Секция: Здраве
23 Октомври 2018 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След края на Фонда за лечение: С 14 млн. лева ще се лекуват деца в чужбина

/КРОСС/ 14 милиона лева, както и досега, ще се отделят за лечение на деца в чужбина годишно. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, съобщава Нова.

Притесненията как ще се организира престоят на малките пациенти в чужди клиники дойде, след като стана ясно, че фондът за лечение на деца се закрива, а дейността му се прехвърля към Здравната каса. 

Тепърва ще се решава дали ще отпадне ролята на Обществения съвет, който досега контролираше разходването на средствата за лечение на децата в чужбина. А според представителите на системата, промяната е повод за тревоги

„Фондът за лечение на деца – добър или лош – е създаден със специален юридически акт. Как ще бъде премахнат този акт технически, юридически? С преходни или заключителни разпоредби на закон, който функционира една година? Според мен, няма начин”, коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

„При всички положения това, което са получавали децата от Фонда, няма да е по-малко. Ние разчитаме дори на по-високо качество. Ресурсът е този, който сме предвидили досега – 14 милиона лева – ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на МЗ до НЗОК”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Притеснения в сектора буди и другата промяна. Създаването на мегаорган, който ще контролира трансплантациите, медицинския одит и финансирането на репродуктивни проблеми.

„Това, което искаме да постигнем, е по-добър капацитет във функционирането на тези дейности, които като организация и функциониране са много близки, без да нарушаваме медицинската част и на трансплантациите и на медицинския одит”, заяви още Кирил Ананиев.

„Проблемът е колко би бил ефективен този мегаорган. Няма общо тази Агенция по трансплантация като функции с Агенцията по медицински надзор или с финансирането на репродуктивните проблеми. Няма допирни точки. Такава генерална промяна в системата на здравеопазването, прокарана през задната врата, е невъзможно да мине”, смята д-р Ненков.