Министерството на правосъдието стартира обществена консултация във връзка с проект на Закон за физическите лица
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2018 17:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на правосъдието стартира обществена консултация във връзка с проект на Закон за физическите лица

/КРОСС/ Дали да бъде отменен институтът на запрещението за хората с ментални увреждания, какви да са мерките за подкрепа, гарантиращи, че лицата с увреждания ще получат необходимата подкрепа за упражняване на правата си самостоятелно, без заместване на волята им и каква да е регламентацията по отношение на упражняването на личните им права.

Тава са част от въпросите, които са поставени за обществено обсъждане в консултационния документ по отношение на бъдещия проект на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа (ЗФЛМП), който Министерството на правосъдието публикува на сайта си и на портала за обществени консултации http://www.strategy.bg/.

Проект на ЗФЛМП бе одобрен от Министерския съвет през август 2016 г. след поредица от публични обсъждания и кръгли маси с участието на магистрати, народни представители, неправителствени организации на лица с интелектуални затруднения и психични проблеми, международни и български експерти в областта на правата на хората с увреждания и др. специалисти.

В 43-то Народно събрание той бе подкрепен на първо четене от Комисията по правни въпроси, Комисията по вероизповеданията и правата на човека, Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Комисия по труда, социалната и демографската политика  и Комисията по здравеопазването, но поради предсрочното прекратяване на пълномощията на 43-то Народно събрание той не бе внесен в пленарна зала.

С оглед на предвидените в законопроекта множество изменения и допълнения в други нормативни актове, както и на измененията в Закона за нормативните актове, влезли в сила междувременно, е необходимо извършването на цялостна предварителна оценка на въздействието му. Задължителен елемент от нея е провеждане на консултации със заинтересованите страни, които предхождат изготвянето на проекта.