Крум Зарков: Борим се за властта, но искаме да се говори за политики
Секция: ПОЛИТИКА
23 Октомври 2018 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: Борим се за властта, но искаме да се говори за политики

/КРОСС/ ГЕРБ не се справят!

„Не гледаме със злорадство на този спектакъл. Никой не се радва. Но ние се борим за властта. Иска ми се да говорим за политики и правителството да си отиде за това, за което заслужава наистина, а то е- заради несправяне с ключови проблеми на обществото ни. Не, защото трима или четирима човека не могат да се разберат помежду си.” Това каза пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. „Дали конструкцията на това правителство се крепи върху раменете на Валери Симеонов, който има осем депутата? Тази власт от началото е конструирана така, че ГЕРБ да са на власт. И „Патриотите” играят ролята на патерица, която държи ГЕРБ на власт.

Това не би било укоримо, защото спечелиха изборите, но 71% от преките чуждестранни инвестиции са намалели в страната за годината, спрямо миналата година. Това е абсолютен срив. И българите, които имат пари, искат да инвестират в чужбина”, каза Крум Зарков. Според него ГЕРБ не се справят с ключови проблеми и това е причината, поради която БСП иска оставка на правителството. „Естествено, че ние ще се справим по-добре с управлението. Знаете за нашия документ „Визия за България”. Опитваме се ключови политики да бъдат заложени още преди предсрочните избори. Ако хората решат, че Корнелия Нинова и БСП са по-добри, да са наясно с какъв мандат ни изпращат във властта”, каза Зарков. 

Той изтъкна, че социологическите проучвания показват спад в доверието на управляващата коалиция. Призна, че левицата отчита факта, че не покачва чувствително своя рейтингов резултат. Зарков уточни, че който и да бъде на власт, ще се нуждае от широк консенсус по ключови въпроси, като здравеопазването, защото с решението на тези проблеми ще бъдат засегнати много интереси. „Първо трябва да върнем политиката на терена и да се спори по съществени неща.

На изборите българският народ трябва да даде доверието си на този, който предлага най-добрата идея”, коментира още Крум Зарков. Според него хиляди хора и стотици организации са били на срещите с левите депутати, за да чуят идеите от „Визия за България”. По темата за разпределението на парите в държавата, Зарков изтъкна, че БСП има алтернативен бюджет. А за пенсиите левицата иска преизчисление на всички пенсии, така че да се преодолее разликата между тези, които са отпуснати преди години и новите, както и нов таван на парите за възрастните хора.

Депутатът припомни, че БСП иска трети вот на недоверие. „Управляващите се държат като шофьор, който вижда стена и вместо да натисне спирачки, дава газ”, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”. Крум Зарков обясни, че в мотивите за вота на недоверие левицата е описала трагичното състояние на здравеопазването в 20 страници, както и алтернативата на БСП. „С ДПС имаме различия по тези въпроси, едно от тях е за демонополизацията на НЗОК. Тази разлика е непреодолима”, отсече той. „Това, което очаквам да стане оттук нататък, е този вот да доведе, ако не до падането на правителството, то поне за неговото осъзнаване”, заключи Крум Зарков.