Валери Жаблянов: Искаме изслушване на Валери Симеонов. Скандалът, породен от изказването му, е нечуван
Секция: ПОЛИТИКА
24 Октомври 2018 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Валери Жаблянов: Искаме изслушване на Валери Симеонов. Скандалът, породен от изказването му, е нечуван

/КРОСС/ „ПГ на „БСП за България“ настоява за изслушване на заместник министър-председателя Валери Симеонов във връзка с негови публични изявления и категоричните разпоредби на Конституцията на Република България, където в чл. 14 е записано, че семейството, майчинството и децата са под закрилата на държавата и обществото“. Това заяви народният представител от ПГ на левицата и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов в пленарна зала.

Той допълни, че освен този член, съществуват и десетки международни документи, сред които- Хартата на ООН, Хартата от Копенхаген, където майчинството не само, че е обявено под закрилата на държавата и обществото, но е провъзгласено за основна ценност, една от основните за човешката цивилизация.

„Независимо от контекста на изказването на Симеонов, подредбата на думите и мястото на запетайките, и това какво той е искал да вложи в него, цялото българско общество остана с  горчиво впечатление“, заяви социалистът.

Жаблянов отбеляза, че в нашата Конституция ясно е записано, че държавата е социална и като такава- с всички инструменти на държавната политика, защитава децата, слабите в обществото и онези, които имат и нужда и не могат да реализират себе си чрез жестоките механизми на пазарната конкуренция. И въпреки това, Симеонов е намерил за необходимo, и то от поста, който заема- да квалифицира майчинството като някакъв инструмент за изнудване на държавата. „Скандалът е нечуван  и настояваме той да дойде в пленарна зала и да даде обяснение“, категоричен бе Валери Жаблянов.