Проф. Сергей Игнатов: Бизнесът, който се нуждае от кадри, трябва да влезе в университетите
Секция: Интервюта
24 Октомври 2018 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Сергей Игнатов: Бизнесът, който се нуждае от кадри, трябва да влезе в университетите

/КРОСС/ За първи път през идната година държавата ще освобождава от такси студенти в специалности, които са с идентифициран бъдещ недостиг на пазара на труда, като в проектобюджета за 2019 година затова са предвидени 2 милиона лева, съобщава БНР.

По данни на Министерството на образованието през следващите години се очаква недостиг на кадри, завършили педагогика, математика, физика, химия, както и инженерни специалности.

Проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието, бивш ректор на Нов български университет, в момента ректор на висше учебно заведение във Вилнюс, Литва, където е избран за ректор на Европейския университет по хуманитарни науки, коментира темата в „Хоризонт до обед“ като подчерта, че е добра идеята в бюджета да бъде подкрепен секторът „Образование“, но тази мярка едва ли ще напълни аудиториите.

„Тук обаче, когато става дума за такава намеса в пазара от страна на държавата, има положителни и неизвестни страни. Положителното е, че тези университети, които предлагат тези специалности, ще се намират в едно леко облекчено положение и че младите хора, които запишат тези програми, ще имат полза от това. Не съм лично убеден обаче, че тази мярка ще напълни аудиториите в педагогика, математика, физика и химия, и в инженерните специалности, защото мярката е насочена към решаване на проблема на пазара на труда. Самото образование, образователните институции и програми, и специалностите, които те предлагат, това също е пазар. Правени са подобни опити и те не напълниха аудиториите“.

В проектобюджета не е посочено студенти в кои направления ще бъдат напълно или частично освободени от такси, какъв ще бъде ефектът от тази мярка, временна ли е тя, логично ли е държавата да поема тези такси, какво след това студентите, завършвайки тези специалности, ще трябва да направят заради тази държавна финансова подкрепа.

„Тук влизаме в една сфера за правата на човека, защото те в пазарна икономика как могат да се отблагодарят…“

Според него бизнесът, който се нуждае от кадри, трябва да влезе в университетите.

„Бизнесът, като влезе в университетите, той трябва да предложи добри стипендии, добри договори и добро заплащане, защото иначе ще се върнем 30 години назад. Навремето учехме и после имаше задължително разпределение…“