„Лебедово езеро“ върху лед с още едно представление в Зала 1 на НДК!
Секция: КУЛТУРА
24 Октомври 2018 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Лебедово езеро“ върху лед с още едно представление в Зала 1 на НДК!

/КРОСС/ Пускат и детски билети за спектакъла  от 17:30 на 9 декември.

За пореден път класиката „Лебедово езеро“ в изпълнение върху лед от Руски държавен балет на лед „Санкт Петeрбург“ се радва на изключителен интерес!

Билетите за спектакъла от 20 ч. на 9 декември са почти изчерпани  и организаторите от АРТ БГ обявяват  още едно представление от 17:30 ч на същата дата, 9 декември.

Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim на цени  между 30 и 60 лв и ВИП места за 80 като първите 100 билета от всяка ценова категория са с отстъпка 10 лв. Специално за най-младите на възраст между 7 и 18 години е предвидена цена 10 лв.  (срещу представяне на лична карта на касата).  Билети могат да бъдат закупени и от Билетен център НДК и всички оторизирани каси на Eventim и онлайн на адрес https://goo.gl/mT1fSx

Руски държавен балет на лед „Санкт Петербург“ гостува с „Лебедово езеро“  и в Пловдив на 11 декември в Дом на културата „Борис Христов“ от 17:30 и от 20 ч.

За „Лeбедово езеро“ и  Руски държавен балет на лед „Санкт Петербург“

Едно от най-любимите класически произведения на всички времена „Лебедово езеро“ отново стъпва на родна земя в най-атрактивната си форма – с хореография върху лед, в изпълнение на познатата и любима на почитателите на класическото изкуство световноизвестна руска формация. С оригинална музика на Чайковски, на 9 декември 2018 г. спектакълът ще преобрази сцената на зала 1 на НДК в заледено езеро, което за пореден път ще потопи българските зрители в приказния свят на грациозните лебеди в изпълнение на руските олимпийски шампиони по фигурно пързаляне.

Всяка поява на руския „Балет на лед“ у нас е обречена на абсолютен успех – всички представления на трупата у нас по правило разпродават всички места в залата седмици преди обявената дата. Такава е съдбата на представените у нас „Лешникотрошачката“, „Ромео и Жулиета“ и „Спящата красавица“ при всичките им гостувания до момента.

 Смело може да се каже, че „Лебедово езеро“ не се нуждае от представяне – след премиерата си през далечната 1877 година в московският "Большой Театър", произведението гастролира из най-престижните театри по цялото земно кълбо, в редица интерпретации, за деца и възрастни.

Фактът, че на 9 декември в НДК ще го изиграят невероятните фигуристи от балет „Санкт Петербург“ пък дава отговор защо да очакваме един още по-ярък и запомнящ се прочит – сложни акробатични фигури, пищна сценография и автентични костюми спират дъха на притихналия от удивление зрител.

Сред виртуозните ледени балетисти се отличават европейските и олимпийски шампиони Людмила Белоусова и Олег Протопопов, заедно с още 20 от най-популярните състезатели на Русия, известни още като „Руските господари на спорта“, заради многобройните им победи в най-престижните световни състезания.

През 2017 г. създаденият от уважавания хореограф Константин Боярски  Държавен балет на лед „Санкт Петербург“ отбеляза своя 50-годишен юбилей със серия от представления в Китай, Франция, Чехия, Италия, Хърватска, Сърбия, България, Близкия Изток и Южна Америка.