Без скутери по тротоарите в Мадрид
Секция: СВЯТ
25 Октомври 2018 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без скутери по тротоарите в Мадрид

/КРОСС/ Градските власти в Мадрид приеха днес решение, което забранява движението на електрически скутери (тротинетки) по тротоарите. Мярката цели повишаване на безопасността на пешеходците, както и да регулира алтернативния транспорт, който намалява замърсяването на въздуха, предаде Ройтерс.

Подобна регулация вече има и във Франция, след като компании като американската "Лайм" (Lime) напълниха през последните месеци европейските градове с хиляди е-скутери предвид голямото търсене, отбеляза информационната агенция.

Испанската столица е сред градовете в Европа с най-високи нива на замърсяване на въздуха, като през всеки месец на 2017 г. замърсяването е било над допустимите граници. Обаче рязкото увеличаване на броя на тротинетките, които наподобяват скейтбордове, създаде опасения от заплахи за здравето за пешеходците.

В Мадрид са предприети мерки за регулиране на обществения и частния транспорт, на велосипедите и е-скутерите, които споделят улиците на града при максимално разрешена скорост от 30 км/ч. Но свалянето на скутерите - някои от които развиват до 60 км/ч - от тротоарите на улиците също може да породи проблеми, казва един таксиметров шофьор пред Ройтерс. По думите му притежателите на скутери трябва да имат добри застраховки, а и градските власти ще трябва да преосмислят решението си при евентуален смъртен случай след катастрофа със скутер.