ББР инвестира в развитието на дигиталната инфраструктура и изграждането на високоскоростни мрежи в страната
Секция: Технологии
25 Октомври 2018 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ББР инвестира в развитието на дигиталната инфраструктура и изграждането на високоскоростни мрежи в страната

/КРОСС/ Българската банка за развитие (ББР) подкрепи един от големите телекомуникационни оператори в България - VIVACOM с инвестиционен заем в размер на 25 млн. евро, предназначен за подобряване на дигиталната среда и нуждата от по-модерна и устойчива мрежова инфраструктура на България. Заемът бе отпуснат през месец октомври, а матуритетът му е до 5 години.
Инвестициите в инфраструктурни проекти от национално значение са сред приоритетите на ББР в изпълнение на стратегията й за икономическо развитие на страната. Конкретните политики в тази област са отговор на потребностите от модернизиране и развитие на дигиталната инфраструктура с цел разгръщане потенциала на институциите и бизнеса у нас и в региона. Те бяха маркирани и в рамките на международния ББР форум „Инфраструктура за растеж", който се проведе през м. април т.г. в София. По данни на Световния икономически форум, има пряка връзка между разгръщането на дигиталната инфраструктура и развитието на икономиката - всеки допълнителни 10% интернет достъп могат да доведат до 1,2% увеличение на ръста на БВП на развиващите се държави. Голяма част от компаниите се насочват все повече към създаване на своите бизнес модел с фокус върху дигиталните комуникации и този преход е показателен за нуждата от модернизация на мрежите и инфраструктурата.
Според един от основните европейски документи - „Програмата в областта на цифровите технологии за Европа" ускоряването на високоскоростен достъп до Интернет ще позволи да се извлекат максимални ползи от наличието на единен цифров пазар за домакинствата и фирмите. Към момента по данни на Евростат в България има най-ниското разпространение на широколентов интернет в домакинствата сред всички страни-членки на ЕС. Инвестиционният заем, отпуснат на VIVACOM, ще подпомогне промяната на тази статистика, като бъде насочен за допълнително развитие и увеличение капацитета на оптичната и мобилната мрежа, както за и осигуряване на високоскоростни широколентови услуги по медна мрежа в по-малки населени места.
Българската банка за развитие планира да продължи и разшири усилията си за подкрепа на ключови инфраструктурни проекти в тази и други области. В този контекст банката подготвя в партньорство с VIVACOM корпоративна кампания за развитието на IT образователната инфраструктура в страната. Целта е достъпът до дигиталните технологии да достигне до уязвими социални групи. Първа стъпка в тази посока е съвместната благотворителна кампания на ББР и VIVACOM, с която ще бъде предоставено компютърно оборудване и осигурен безплатен Интернет за фондация „Свети Никола". Дарението е предназначено за един от домовете за деца, лишени от родителска грижа, с които работи фондът - Центъра за настаняване от семеен тип в с. Гаврил Геново, където ще бъде оборудвана компютърна зала за децата от 7 до 18 години.