Лекари от „Майчин дом“ ще обменят опит със свои колеги от Румъния
Секция: Здраве
25 Октомври 2018 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари от „Майчин дом“  ще обменят опит със свои колеги от Румъния

/КРОСС/ Медицински специалисти от Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом" в София ще обменят опит и експертиза със свои колеги от Румъния. Това стана ясно след среща на изпълнителния директор на болницата професор Иван Костов с румънския министър на здравеопазването г-жа Сорина Пинтея, която е на работно посещение в България по покана на здравния министър Кирил Ананиев.
По време на срещата двамата обсъдиха важни въпроси от дневния ред на болничния и здравния мениджмънт в двете държави, като поставиха акцент върху качеството на медицинското образование и условията за работа като фактор за задържането на висококвалифицирани кадри в здравната система. Бе обсъдена възможността български лекари да обменят опит и добри практики със свои колеги от румънската столица, за което през следващите месеци се очаква и официална покана от румънската страна. Акцент в разговора бе поставен още върху честотата на извършваните раждания чрез цезарово сечение и дебата по този въпрос в двете държави. Статистиката сочи, че въпреки високата честота на този метод за раждане у нас, в България той се прилага по-рядко, отколкото в Румъния. У нас почти всяко второ раждане е естествено, докато 70% от бебетата в северната ни съседка се израждат чрез цезарово сечение.
В рамките на своето посещение румънският здравен министър Сорина Пинтея се запозна с начина на управление и дейността на „Майчин дом". Болницата е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница в страната, където се извършват около 4000 раждания годишно. През лятото там бе открита и първата лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика за вродени генетични заболявания на плода, което превръща „Майчин дом" в единствената АГ болница в България с комплексна услуга за профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове, ръководени от Национална генетична лаборатория.