Дискутират Брекзит и бъдещето на световната търговия
Секция: ИКОНОМИКА
25 Октомври 2018 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дискутират Брекзит и бъдещето на световната търговия

/КРОСС/ Днес ще се проведе съвместна конференция „Брекзит и бъдещето на световната търговия", която е организирана от Британско-българската бизнес асоциация (БББА) и Американската търговска камара в България (АмЧам). Събитието се състои в Гранд Хотел София, от 16:30 ч. Негова цел е да анализира въздействието на два разтърстващи икономиката фактори - отделянето на Великобритания от ЕС и преосмислянето на традиционните търговски партньорства на САЩ с останалите страни, както и ефектът, който те биха имали върху България. Участниците в конференция ще се опитат да дадат съвети и насоки за конкретните мерки, които компаниите трябва да предриемат, за да са подготвени за бързо променящите се ситуация и среда.

Брекзит - предстоящ и неясен
През настоящата година се очаква да се вземат важни решения за бъдещето на световната търговия. Това важи с особена сила за очаквното излизане на Великобритания от Европейския съюз. Последната среща на върха беше на 18-19 октомври т.г. и все още очакваме решението за бъдещите търговски взаимоотношения между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде обявено и одобрено от Съвета на ЕС.
Тяхното състояние може да се усложни допълнително от последните промени на Съединените щати с всички техни традиционни партньори, които със сигурност ще повлияят в по-голяма степен от Брекзит и така да предизвикат фундаментално пренасочване на световните търговски дейности. Това може да доведе до промяна в търсенето на доставчици от други държави и континенти.

Лекторите
БББА и АмЧам обедиха усилия и в София пристигат водещи експерти по темата „Брексит". Това са Лиъм Смит, директор за развитие на международната търговия, Асоциация на Британските търговски камари; Тагарт Дейвис, вицепрезидент на Работната група за Брекзит, AmChamEU и изпълнителен директор „Връзки с институции", JP Morgan Chase & Co. и Хауърд Милър, директор „Европейски връзки с институциите", Citibank, London.
В бизнес панела ще вземат участие ръководители на български дружества, които са част от мултинаионални компании или такива, които имат бизнес в Обединеното кралство. Това са Констатинос Папаянис, управляващ директор, MSD Bulgaria; Кристина Лукас, генерален директор, AIG Europe Bulgaria; Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда, Аутомотив Клъстър България и Борислав Борисов, главен директор по приходите, Скейлфокус.