6,8 по Рихтер удари Гърция!
Секция: СВЯТ
26 Октомври 2018 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
6,8 по Рихтер удари Гърция!

/КРОСС/ Няма данни за загинали, заплахата от цунами премина, съобщава DNES.BG

Силно земетресение бе регистрирано край бреговете на Гърция в Йонийско море. То е било с магнитуд 6,8 по Рихтер и е причинило основно щети на остров Закинтос. Епицентърът е бил на 35,9 километра югозападно от Литакия в южната част на Закинтос, на дълбочина 16-16,5 километра.

Последвал е вторичен трус с магнитуд 5,2, предаде Ройтерс.

Пострадала е електрическата мрежа в Занте, който е главен град на острова. Трусът е нанесъл щети и на пътната мрежа на острова, причинявайки свлачища. Къщи не са пострадали, според първите информации, съобщава за Франс пред представител на пресслужбата на гръцките пожарникари.
Трусът е предизвикал щети и в Пиргос, град в Западен Пелопонес, намиращ се срещу Закинтос. Там е паднала ограда на църква и от рухването е пострадала кола, но няма жертви.

Кула от византийската епоха, датираща от 12-и век и намираща се малък остров до Закинтос е понесла сериозни щети, посочват местни медии.
По сведение на в. „Катимерини" частично се е срутил построения през 13-и век манастир Преображение Господне на остров Строфадия, предаде ТАСС. Единственият живеещ в манастира отшелник не е пострадал.

Според последни данни на гръцката Обсерватория трусът е бил на дълбочина 5 километра, като епицентърът е бил на 287 километра западно от Атина и на 44 километра в морето край Закинтос, предаде Франс прес. Според американския Геофизичен институт трусът е бил на дълбочина 16,6 километра.

Няма сериозни щети от земетресението. Няма и съобщения за ранени. Техниците работят по възстановяване на тока на Закинтос, отбелязва Асошиейтед прес.
Основното пристанище на острова е понесло щети, но продължава работа, каза говорителят на Агенцията за гражданска защита Спирос Георгиу.

Като предпазна мярка е било издадено предупреждение за цунами, но два часа след труса такова не се е матеариализирало, допълни Георгиу.