Казанлък към БСП: Да се върне държавата и справедливостта във всички сфери на животa
Секция: ПОЛИТИКА
26 Октомври 2018 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Казанлък към БСП: Да се върне държавата и справедливостта във всички сфери на животa

/КРОСС/ „Да се върне държавата и справедливостта във всички сфери на животa". Този призив отправиха гражданите на Казанлък към народните представители от ПГ на „БСП за България". Те призоваха да се запазят общинските и държавните болници и да има ясно развитие по приоритети на общините. Подкрепиха предложението на левицата за премахване на плоския данък. Казанлъчани поискаха повече средства от държавата за читалищата и за поддръжка на сградния фонд. В Казанлък настояват и за обществен ред, сигурност и ограмотяване на ромското население.
Говорителят на ПГ на „БСП за България" Елена Йончева заяви: „Визия за България е документът на гражданите, на всички българи". По думите й с него, заедно, можем да премахнем овластения цинизъм, присъщ на управлението в България. Секретарят на групата Филип Попов обясни, че Визията не е управленска програма, а една рамка, един надпартиен документ, чиито автори ще бъдем всички ние. „Целта е да покажем по какъв път ще поемем след тези 10 години на грабителство на България и цинизъм, добил нови висоти, които новата ни история не познава". Депутатът Станислав Владимиров коментира, че идеята на проекта е да събере цялото гражданско общество, заедно с по-голямата част от политическата класа, за начертаването на един дългосрочен път за развитие на България, който да следват всички политически сили, а не да се търсят единствено разделителните линии. Народният представител Донка Симеонова заяви, че в сферата на образованието целта на „Визия за България" е: да постави учителя на приоритетно място в обществото, да ограмоти децата ни, нова нормативна уредба за образованието, съвременни и достъпни училища, национална и регионални програми със съответните стандарти, безплатни детски заведения, нови учебни програми и учебно съдържание без джендър идеология.

 


„Имаме озеленител, но нямаме нито един лекар. Пътната инфраструктура в региона е изключително лоша и няма индустрия". Това споделиха жителите на Братя Даскалови с депутатите от левицата. Те подчертаха, че земята се обработва от арендатори, но от вън, а младите хора ги няма. По време на срещата бяха направени конкретни предложения по отношение на данъчната политика. Проф. Иво Христов заяви: „България е огромна болка и гняв. Това са нашите бащи и майки, които са изградили държавата ни и сега виждат как тя се срива". По думите му страната ни е лишена от милост между българите, а когато в една общност си е отишло състраданието, тази общност няма бъдеще. „Ако успеем да съпреживяваме заедно нашето настояще и бъдеще, ако върнем състраданието помежеду си, значи можем да се справим с проблемите на страната си във всички сфери", каза още той. Депутатът Николай Бошкилов се обърна към присъстващите с думите: „Визията е документ и ние идваме при вас, за да искаме вашата помощ да го довършим, и с общи усилия, да си върнем България". В дискусията взе участие и народният представител Тома Томов.

 


Работа и по-високи доходи. Тези искания отправиха граждани на Гурково към представителите на левицата. Като основен проблем те посочиха липсата на сигурност и подчертаха високите нива на битова престъпност в региона. Бе поставен и въпросът с финансирането на домовете за възрастни хора от страна на държавата. Местните жители се оплакаха от факта, че домът в техния град е в частни ръце, с такса от 600 лв. месечно, което го прави недостъпен за възрастни хора заради ниския им доход.

 

 

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Христо Проданов заяви, че само в Гурково в момента работят над 150 украински работници. „Решаването на проблема с дефицита на работна ръка не е в търсенето на вратички за внос на кадри и намиране на ниско платени работници, а вдигането на доходите на българските работници. Само така, тези, които избягаха, ще се върнат в България, а тези, които още не са избягали, ще останат", заяви той и подчерта, че колкото по-скоро българските работодатели осъзнаят този факт, толкова по-добре за самите тях. Депутатът Иван Ченчев заяви, че със залегналото в проекта „Визия за България" конкурсното начало в публичните и държавните предприятия, а не на партийния принцип, ще се отворят нови работни места. По думите му те ще са високо платени и привлекателни за завършилите зад граница млади българи, защото освен добрия доход, е предвидено те да получават и дивидент от печалбата.

 


Жителите на Мъглиж посочиха образованието като основен държавен приоритет. Те поискаха държавата да въведе и контролира прилагането на държавни учебни стандарти. Хората подкрепиха идеята на БСП за прекратяване на финансирането на частни училища с публични средства. Като основен проблем в региона, в тази сфера, те посочиха унищожаването и разграбването на помощните училища. Депутатът Димитър Данчев заяви: „Във „Визия за България" залагаме държавата да не бъде само наблюдател на икономическите процеси, а да бъде активен участник, в това число и в ролята по съфинансиране на приоритетни икономически дейности". По думите му държавата трябва да участва с дялово инвестиране, а на инвеститорите да се предложи социален инвестиционен пакет. Той подчерта, че във Визията е записано и увеличаване на капацитета на индустриалните зони, изграждане и подобряване на инфраструктурата в тях. Народният представител Георги Андреев представи пред присъстващите основните акценти от Визията и отговори на въпросите на гражданите, свързани с управлението на държавните предприятия.