Елена Аксиева: ВОЛЯ ще подкрепя докрай майките на децата с увреждания
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2018 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елена Аксиева: ВОЛЯ ще подкрепя докрай майките на децата с увреждания

/КРОСС/Парламентарната група на ВОЛЯ единодушно подкрепи законодателството за хората с увреждания, което днес беше гласувано на първо четене в Народното събрание след излишно дълги дебати. Депутатът от ВОЛЯ Елена Аксиева призова колегите си от другите парламентарни групи да не превръщат в цирк този важен парламентарен ден с поредните си взаимни нападки, а да се концентрират върху законодателната дейност, защото хората именно това очакват от НС. След призива на ВОЛЯ дебатите бяха прекратени и законите - приети.
Елена Аксиева беше категорична, че ВОЛЯ ще защитава докрай интересите на майките на децата с увреждания. „Както всички знаят, проектът за Закон за личната помощ, беше припознат най-напред от ВОЛЯ, защото сме отговорни хора и не можехме да позволим протестите на майките на деца с увреждания, които от години стоят пред парламента, да продължават. За нас е важно да защитим интереса им, правото им да водят свободен живот и да имат свободен достъп до услуги и дейности", заяви Елена Аксиева.
Ще припомним, че проектът предлага механизъм за предоставяне на лична помощ, който осигурява устойчиво финансиране, базирано върху индивидуална оценка на потребностите, както и на единни критерии за включване в този механизъм. Хората с увреждания ще имат възможност да избират личен асистент и да определят кога и как да им бъде предоставяна тази услуга. В зависимост от потребностите личните асистенти могат да бъдат повече от един. В Закона за личната помощ ясно са регламентирани правомощията на органите, които ще го изпълняват както и механизмите за контрол по прилагането му, отчитане на изразходваните средства. Предвижда се те да предоставят анализ и оценка на постигнатите цели.
ВОЛЯ е последователна в политиката си на хората с увреждания - още преди повече от година, при поредния им протест пред НС, само депутатите от ВОЛЯ изслушаха майките и се ангажираха да ги подкрепят в справедливите им искания. Както тези дни подчерта лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на ВОЛЯ Веселин Марешки никой няма право да пренебрегва и да обижда не само майките на децата с увреждания, но и всички майки и деца в България.