Продължава честването на Деня на бесарабските българи - 29 октомври
Секция: КУЛТУРА
26 Октомври 2018 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължава честването на Деня на бесарабските българи - 29 октомври

/КРОСС/ Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец" - гр. София организира ред събития по повод честването ДЕНЯ НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ на 29 октомври, който през настоящата 2018 г. се отбелязва за двадесет и първи пореден път в България! Програмата по случай празника включва следните прояви:

28 октомври - Х-та Кръгла маса на тема: "Обществени и културни проблеми на българите в Бесарабия, Таврия, Крим и ролята на гражданските организации". В нея ще вземат участие както представители от България - преподаватели, учени, журналисти, общественици, така и гости от Украйна и Молдова. Ще бъдат обсъдени отговорите на държавните институции, в отговор на обръщението от миналогодишната IX-та Кръгла маса. Ще бъдат обсъдени важни въпроси за българското гражданство, образованието, науката и културата на сънародниците в Бесарабия, Таврия, Крим, Одеска област и др. По време на тазгодишната Кръглата маса по традиция ще бъде прието Обръщение към българските държавни институции. Кръглата маса ще се проведе от 10.00 часа в Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към СУ, бул. "Цар Борис III", № 224. Съорганизатор: Департамент за усъвършенстване на учителите при СУ "Св. Кл. Охридски".

29 октомври - Празничен концерт по случай Деня на бесарабските българи с участието на млади таланти от България, Бесарабия и Таврия. Детски състав от с. Чийший, Украйна и танцов състав "ФАЛМИС" към Дружеството на банатските българи в България ще вземат специално участие в тържеството. Концертът ще се проведе от 18.30 часа в Зала № 1 на Централния военен клуб, ул. "Цар Освободител", № 7. Съорганизатори: Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Държавна агенция за българите в чужбина.

За пореден път, вече 20 години след първото отбелязване на Деня на бесарабските българи в София по инициатива на Дружество "Родолюбец", и тази година Военния клуб ни събира заедно. Точно на 29 октомври, 2018 г., понеделник, от 18:30 ч. ще започне тържествения концерт, посветен на тази светла дата, обединила в едно духа на българите, преселени в Бесарабия, на техните потомци, живеещи с мисълта за прародината и на всички онези, които съградиха нова съвременна България! Празникът е символ на тази връзка, на неразривната обща памет между българите от двете страни на Дунав и на кръвта, която вода не става! За пореден път наши гости тази година ще бъдат българи от красивия Буджашки край - малки и големи танцьори и певци от селата Кубей, Чийший и Нови Троян. Концертът ще украсят със светлина и звук изпълнители като Илия Луков, самдейците от читалище "Бачо Киро" в столицата, ученици от няколко училища в София, нашите приятели банатските българи от танцов състав "Фалмис", студентите бесарабски българи Наталия Панайотова и Денис Колев. Водещи на тържеството ще бъдат младите и симпатични дами от селата Дермендере/Каланчак - Олга Чебан и Калчево - Домникия Карагуца.

От 23 октомври до 6 ноември 2018 г. - Фотоизложба на тема: „Бесарабия - извор на красота и родолюбие" на българския етнофотограф Асен Великов. В избраните снимки ще видим младежи от Бесарабия, облечени в традиционни облекла. Всеки един портрет е придружен с откъс от стихотворение на бесарабски поет. Откриването на изложбата е на 23-ти октомври от 18.30 ч. във фоайето на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН, ул. „Московска" 6А. Изложбата е под патронажа на Държавната агенция за българите в чужбина и със съдействието на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН

В годината на двата светли юбилея - 180 години на Болградската катедрала "Свето Преображение Господне" и 160 години от основаването на първото българско средно училище - Болградската гимназия, Дружество „Родолюбец" кани приятелите на Бесарабия да отбележим заедно Деня на бесарабските българи и да засвидетелстваме своята подкрепа и съпричастност към мисията на тези две институции в днешно време.