Водещата компания за корабно снабдяване "Транс-Мар Сървисиз" в изпълнение на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.
Секция: ИКОНОМИКА
26 Октомври 2018 16:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водещата компания за корабно снабдяване "Транс-Мар Сървисиз" в изпълнение на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

 

 

/КРОСС/На 26.10.2018 г. в гр. Варна, хотел „Аква", се проведе конференция във връзка с изпълнение на проект BG05M9OP001-4.001-0164-C01 "Транснационални партньорства за заетост и растеж в "Транс-Мар Сървисиз" ЕООД, реализиран в партньорство с гръцката компания Global Navigation Solutions SA. Проектът беше стартиран през октомври миналата година чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси" 2014 - 2020 г., процедура чрез подбор на проекти BG05M9OP001-4.001 „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж".
На събитието г-н Сергей Серопян, ръководител на проекта и управител на компания „Транс-Мар Сървисиз" ЕООД, представи целите по проекта и постигнатите резултати в следствие на изпълнението му. Представените на конференцията дейности бяха:
• Дейност № 1: Организация и управление;
• Дейност № 2: Информираност и комуникация;
• Дейност № 3: Адаптиране и/ или валидиране на социалните иновации, които могат да са на база на иновативни модели, практики, услуги, продукти от други държави и/или пилотно прилагане на разработени иновативни подходи и модели;
• Дейност № 4: Повишаване на капацитета на партньорите и заинтересованите страни по отношение разработването, прилагането, мониторинга и оценката на добри практики и иновативни подходи чрез организация на семинари, работни дискусии и обучения с цел насърчаване обмена на опит и информация, добри практики и иновативни подходи между партньорите и други заинтересовани страни;
• Дейност № 5: Дейности за оценка на постигнатите резултати от гледна точка на приложимостта на неговите иновативни елементи;
• Дейност № 6: Дейности за разпространение на постигнатите резултати;
• Дейност № 7: Изготвяне на специфични анализи и изследвания на опита на други държави- членки;
• Дейност № 8: Изграждане и/ или включване в партньорски мрежи, туининг (побратимяване).
Екипът на компанията е успял да изпълни успешно основната цел предвидена в проекта, а именно да подобри междурегионалното и транснационалното сътрудничество между партньори от страни-членки на ЕС чрез трансфер и въвеждане на социални иновации, добри практики, партньорски подходи към намиране на решения за общи проблеми и изграждане на специфични умения за партньорства в следните области:
- Пазара на труда и качеството на работните места;
- Социално включване и борба с бедността, здравеопазването, равни възможности и недискриминация, условия на труд;
- Изграждането на административния капацитет в горните области;
- Приспособяване на работниците, предприятията и предприемачите към промените;
- Насърчаване на транснационалното сътрудничество по отношение на обмяна на опит, добри практики и модели.
Общият период на изпълнение на проекта е 14 месеца с начална дата на изпълнение: 17.10.2017 г. и крайна дата: 17.12.2018 г.
Oбщата стойност на проекта е 195 532,31 лв., от които размера на европейското финансиране е на стойност 185 755,69 лв., а стойността на националното финансиране е в размер на 9 776, 62 лв.

Компания "Транс-Мар Сървисиз" ЕООД е основана през 2006 година в град Варна и към момента е най-големият и разнообразен склад за морски технически стоки не само в България, а и в Румъния - поддържат налични над 1300 артикула. Това ги превръща в един от най-големите доставчици в Черноморския регион.
С реализацията на проектните дейности компанията подобри портфолиото от предлагани услуги като успя да внедри следните иновативни практики:
 Иновативна практика за отпечатване на морски навигационни карти, чрез системата „Печат при поискване", закупувайки необходимото оборудване и консумативи.
 Иновативна практика при изработка на морски трапове, като към екипа на фирмата се присъединяват двама морски специалисти, които преминаха специализирано обучение. Беше реализирано допитване до различни експерти с познания в морското оборудване и изискванията към тях в подкрепа за адаптирането на иновативните методи и подходи в компанията, включително и по разработване, внедряване на процедури за оценка от значение при изработването на морски трапове - MED процедури и форми.
Компанията е взела участие и на редица международни форуми като Europort; Posidonia; Annual Convention of the International Shipsuppliers & Services Association (ISSA); International Marine Purchasing Association (IMPA); ShipBrokers'Dinner. По време на пътуванията в чужбина (Холандия, Гърция, Турция, Великобритания) експертите от „Транс-Мар Сървисиз" са изградили успешно сътрудничество с колеги от бранша. В процес са на разработване на анализ за изследване опита на партньори и изграждане на партньорска мрежа за транснационални партньорства.

Изпълнението на проекта спомогна за това да се подобри качеството на работа в компанията, въвеждането на нови системи за развитие на човешките ресурси и подобряване на организацията на условията на труд.