Клисура чества празника на картофа
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Октомври 2018 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Клисура чества празника на картофа

/КРОСС/ В Клисура днес е Празник на картофите, плодородието и земеделските производители, който се отбелязва по традиция всяка година в края на октомври.
Празникът е посветен на основната за града ни земеделска култура - картофа, на трудолюбивите земеделски производители и има за цел да съхрани и популяризира клисурския бит, традиции и обичаи, и точно затова има типична българска народна визия. Това каза за БТА Генка Тодорова кмет на подбалканското градче. Идеята на организаторите на празника е да се приобщят хората от различни възрасти и интереси, да си направят равносметка от постигнатото през годината, да обменят полезни срещи и контакти с хора, ангажирани в областта на земеделието, кулинарството, туризма, да се обменят идеи, опит и знания за развитието им в тази посока.
В събитието активно участваха и децата от трите учебни заведения в града в предвидените конкурси, изложби и в празничната програма. Бяха организирани изложбите "Детска есенна фантазия", в която децата изработваха пана от природни материали; "Кулинарните специалитети на есента" - на импровизираната трапеза клисурци изложиха традиционни и други специалитети, в които основен продукт е картофът. Организирани бяха още базар на земеделски продукти, бирен фест и концерт на оркестър "Калофер".
По думите на Тодорова "Празникът на картофа" е необичаен и неповторим по своята същност, той олицетворява богатството на клисурлска природа и дава още по-голяма популярност на Клисура, като събира много любители на природни и исторически забележителности.