Гърция подкрепя членство на Македония в НАТО и ЕС само след смяна на името
Секция: СВЯТ
27 Октомври 2018 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция подкрепя членство на Македония в НАТО и ЕС само след смяна на името

/КРОСС/ Ние се стремим към сърдечни и добри междусъседски отношения и демонстрираме на практика, че подкрепяме членство в НАТО и Европейския съюз (на Македония), но първо трябва да бъде решен въпросът с името съгласно международното право и историята, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос, цитиран от МИА.

Едва след като конституционните поправки бъдат направени, споразумението за името ще бъде изпратено в парламента (на Гърция) за ратификация, посочи държавният глава, който участваше в събитие в Солун вчера.

"Нашата съседка трябва да направи необходимите промени в своето законодателство, по-точно в конституцията. И те поеха този ангажимент, така че ние очакваме да го изпълнят. Едва след като процесът бъде завършен и след като бъде установено, че конституционната ревизия съдържа всички гаранции, тогава ще има покана за членство в НАТО и започване на преговорите за присъединяване към ЕС", посочи гръцкият президент.

На 19 октомври парламентът в Скопие гласува с мнозинство от две трети предложението на правителството да се пристъпи към внасяне на поправки в конституцията, произтичащи от Преспанското споразумение с Гърция, което предвижда смяна на името на страната на Република Северна Македония.

Снимка: bTV