Предстоящи събития в страната за 29 октомври
Секция: Предстоящи събития
29 Октомври 2018 07:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 29 октомври

/КРОСС/ София.

От 10.00 часа в Министерство на образованието и науката министър Красимир Вълчев ще награди български училища и учители, участвали в Европейската седмица на програмирането.

***
София.
От 16.30 часа в зала 7 на НДК министър Лиляна Павлова ще участва във форум, посветен на жените в политиката. 

***
София .
От 09.00 часа ще се проведе извънредно заседание на Пленума на ВСС във връзка с съгласувателната процедура по проекта на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект на държавния бюджет на Република България за 2019 г. и изразяване на становище относно разпоредбата на §15 от ПЗР на ПЗДБРБ за 2019 г.
***
София.
От 10.00 часа в Гранд хотел София еврокомисар Мария Габриел, председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и кметът на София Йорданка Фандъкова ще открият конференцията „Технологии и цифров единен пазар: възможности и предизвикателства", посветена на цифровата икономика, киберсигурността, бъдещето на работните места. 

***
София.
От 10.00, 12.00 и 14.00 часа в Националния исторически музей (НИМ) ще се проведат учебни часове за деца в специална зала на музея, наречена „Старото школо”. Децата ще се потопят в атмосферата на Възраждането като изкарат един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов.

***
София.
От 11.00 часа в Клиниката по урология в Университетската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания зам.-министър Жени Начева ще присъства на откриването на ново поколение лазер за лечение на заболявания на простатата и пикочната система.

***
София. 
От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе кръгла маса на тема „Мерки за намаляване замърсяването на въздуха от автомобилите в България“, организирана от Българска национална асоциация „Активни потребители”.
***
София.
От 11.00 часа Националният литературен музей организира панихида на гроба на Пейо К. Яворов в Централен гробищен парк – София по повод навършването на 104 години от смъртта на поета.

***
София. 
От 13.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на Национална асоциация „Българско Черноморие” по повод проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, предложен от Министерство на туризма.
***
София.
От 13.00 часа в сградата на КЕВР ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно заявление на „ТЕЦ – Бобов дол” ЕАД за изменение и допълнение на лицензия за производство на електрическа енергия.

***
София.
От 13.30 часа в „София Тех Парк“, Лабораторен комплекс, зала 125, МОН организира дискусия на тема: „Комуникации и обществена ангажираност с науката“. 

***
София.
От 15.00 часа в Нов български университет (зала 20 на корпус 1) ще се проведе кръгла маса на тема „Тракийската ономастика в Египет: нови находки и проучвания“.

***
София.
От 18.00 часа в зала „Славейков“ на Френския институт евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) ще представи първата социална мрежа за села и градове, нaсочена срещу обезлюдяването - платформата „Selovoditel”.

***
София.
От 18.00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще бъде представена книгата на Емануел Бергман – „Магията“.
***
София.
От 18.30 часа в Зала № 1 на Централния военен клуб ще се проведе празничен концерт по случай Деня на бесарабските българи с участието на млади таланти от България, Бесарабия и Таврия.

***
София.
От 18.30 часа в Гьоте-институт София, ул. „Будапеща“ 1, ще бъде представен Докладът „Експлоатация и съпротива”, осъществен от Колектив за обществени интервенции (КОИ).

***
София.
От 18.30 часа в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4) Деян Енев ще чете откъси от своите произведения и ще разговаря с почитателите си.

***
София.
От 20.00 часа в зала 1 на НДК ще се проведе гала-спектакъл с водещи солисти на Болшой театър.

***
София.
От 20.0 часа в Зала „България“ ще започне клавирният концерт на пианиста Петер Бенце.

***
Асеновград.
От 17.30 часа в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ ще се състои поетичен рецитал на Виктория Стефанова, озаглавен „Поклон пред Вас, будители народни!“.
***
Асеновград.
От 18.00 часа в Народно читалище „Родолюбие“ ще бъде представена постановката на детския театър към читалището, озаглавена „Златното момиче“. Събитието е посветено на 145-годишнината от основаването на читалището.

***
Бургас. 
От 14.00 часа кметът на Бургас Димитър Николов ще се срещне с новия посланик на Беларус Н.Пр. Александр Лукашевич и Почетния консул на Беларус в Бургас Атанас Попов. Преди срещата, от 13.45 часа Н.Пр. Александр Лукашевич и Атанас Попов ще дадат брифинг пред сградата на Община Бургас.

***
Варна.
От 09.30 часа във Варненския свободен университет ще се проведе форумът „Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС“, който има за цел да представи новата Многогодишна финансова рамка (МФР) 2021-2027 г. и предложената от ЕК законодателна рамка за новия програмен период. Събитието се организира от Областния информационен център. По темата ще говорят: Андрей Новаков, евродепутат и главен преговарящ по Кохезионната политика на ЕС след 2020г. Малина Крумова, съветник на Министър-председателя в качеството си на член на работната група за опростяване на Кохезионната политика. Людмила Тозева и Маргарита Пигова, дирекция Централно координационно звено АМС

***
Варна.
От 10.00 до 18.00 часа във Фестивален и конгресен център-Варна, зала № 4 ("Пресцентър”) ще се проведе Пътуващ салон на образованието. Образователният форум се организира от Френския институт в България съвместно с Френския институт в Солун, Френското посолство в Косово, Френското посолство в Албания, Френския институт в Босна-Херцеговина, Френския институт в Сърбия и със съдействието на Агенция Campus France Париж, в следните градове: Варна, Солун, Прищина, Тирана, Сараево, Белград.

***
Варна.
От 18.00 часа във Фестивален и конгресен център, зала № 4, Пътуващ салон на образованието отново ще посети Варна.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов във връзка с празничните прояви, посветени на 55 години от създаването на висшето училище.
***
Велико Търново. 
От 18.00 часа в зала 30 на Младежки дом ще се проведе Празничен концерт на участници в Музикалната школа по повод Деня на народните будители. 

***
Велинград.
От 14.00 часа на градския стадион ще се проведе първата среща по футбол от ученическите спортни игри 2018-2019.

***
Видин./с. Ново село.
От 10.30 часа в сградата на Общинската администрация екипът на областния информационен център ще представи възможностите за кандидатстване през 2019 г. (Индикативните годишни работни програми -ИГРП) и подмярка 6.4.1 на ПРСР „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“.

***
Видин.
От 11.00 часа в Заседателна зала №1 на Областна администрация Видин областният управител на Видин Албена Георгиева свиква заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб.

***
Видин.
От 17.30 часа в залата на Народно читалище „Светлина - 1922 г.“ в гр. Дунавци, община Видин, ще се проведе информационно събитие, свързано с приноса на България в спасяването на евреите от холокоста. 

***
Горна Оряховица.
От 18.30 часа в НЧ „Напредък-1869“ ще се проведе концерт-спектакъл „Възраждане“ на трио „Тенорите“, съвместно със Симфоничен оркестър Враца с диригент Христо Павлов.

***
Добрич.
От 10.00 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се проведе „Моето първо посещение в библиотеката“ с ДГ № 23 и ДГ №24.

***
Добрич.
От 10.30 и 11.30 часа в Държавен куклен театър „Дора Габе“ ще бъдат представени куклени спектакли „Таласъмът Тропалан“.

***
Добрич.
От 14.00 и 15.00 часа в Държавен куклен театър „Дора Габе“ще се проведат куклени спектакли „Пинокио“.

***
Карлово.
От 11.30 часа в Мазаковата къща с богата културна програма ще бъдат отбелязани 170 години от рождението на майор Стефан Мазаков. 

***
Кюстендил.
Община Кюстендил е домакин на Шестата работна среща между бизнеса и местната власт на АБТТА. От 10.30 часа в залата на парк-хотел „Кюстендил“ ще се състои пресконференция на Управителния съвет на АБТТА и кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. 

***
Кюстендил.
От 11.30 часа Окръжен съд ще заседава по дело за конфискация на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, техните съпруги и управляваните от тях дружества. 

***
Кюстендил.
От 17.30 часа читалище „Братство” ще бъде домакин на първата самостоятелна изложба на Светла Лазарова.

***
Монтана. 
От 10.00 часа в заседателната зала на Младежкия дом ще започнат Трийсет и осми краеведски четения, посветени на 1 ноември и на 330-годишнината от Чипровското въстание.

***
Павликени. 
От 11.00 часа в ПГА „Цанко Церковски“ ще се проведе официалното откриване на обновената сграда на училището. От 15.00 часа в Общината ще има и заключителна пресконференция по проекта.

***
Пазарджик.
От 14.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на председателя на СДС Румен Христов.
***
Плевен.
В Медицински университет – Плевен ще се проведе национална научна сесия „70 години Медицински колеж“.

***
Пловдив. 
От 09.00 часа в зала 1 на Апелативния съд ще се проведе заседание по делото, образувано по жалба на подсъдимата В.Д. срещу постановената от Окръжен съд – Пловдив присъда от 3 години лишаване от свобода и глоба от 14 280 лева. 

***
Пловдив.
От 09.00 часа в зала 2 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Йорданка Д. и Вълко З., обвинени в съучастие в извършването на измама с документи с невярно съдържание. 

***
Пловдив.
От 09.30 часа в зала 5 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Нели К. и Фанка Д., обвинени в измама и присвояване на големи суми пари. 

***
Пловдив.
От 13.30 часа в зала 10 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Станимир П., обвинен в притежание с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, както и че е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества. 

***
Русе.
От 11.00 часа в ОДМВР -Русе, на бул. „Генерал Скобелев“ 49, ще се състои месечен брифинг на директора на ОДМВР-Русе старши комисар Теодор Атанасов.

***
Русе.
От 11.00 часа в централния офис на ГЕРБ в Русе, който се намира в търговски комплекс „Родина“ на ул. „Чипровци” 2, народните представители от ГЕРБ Пламен Нунев и Светлана Ангелова ще имат приемна за граждани.

***
Сливен.
От 10.00 часа народният представител от ГЕРБ и заместник – председател на Комисията по образование в Народното събрание Галя Захариева ще се срещне с граждани в офиса на ГЕРБ на ул. „Цар Освободител“ № 17.

***
Сливен.
От 11.00 часа в голямата зала на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен ще се проведе занятие на училището за родители към болницата.

***
Смолян.
От 16.00 часа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ ще бъде открита фотодокументалната изложба „Христо Попконстантинов – виден родоповед, книжовник и общественик“, която се посвещава на Деня на народните будители и 160-годишнината от неговото рождение.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на Съюза на учените - Стара Загора.
***
Търговище.
От 18.00 часа в Драматичен театър – Търговище ще се проведе Концерт, посветен на Деня на народните будители под наслов „Обичам те, Българийо!“.

***
Чирпан.
От 10.00 часа народният представител от ПП ГЕРБ Радостин Танев ще се срещне с жители на града на адрес ул. „П.К. Яворов” № 7.

***
Шумен. 
От 14.00 часа в зала 203 на общината ще се проведе приемен ден на кмета на Шумен.