Още две огнища на птичи грип откриха в Хасковско
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Октомври 2018 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Още две огнища на птичи грип откриха в Хасковско

/КРОСС/ Две огнища на инфлуенца по птиците бяха констатирани в Хасковска област, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Става въпрос за селата Гарваново и Малево. От Агенцията уверяват, че за момента няма засегнати хора нито опасност за потребителите.

Огнищата са открити в два животновъдни обекта, предназначени за гушене на патици мюлари. Заболяването, по-известно като птичи грип, е потвърдено с протокол от лабораторно изследване.

Припомняме, преди седмица в друго хасковско село също бяха констатирани две огнища на птичи грип.

От БАБХ съобщават, че вече са предприети мерки за ликвидиране на заболяването. Започнало е умъртвяване и унищожаване на всички птици от засегнатите обекти, а след това ще бъде извършена дезинфекция.

Определени са 3-километрови предпазни зони и 10- километрови зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването.

Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, които се отглеждат в останалите селища в предпазната зона.

Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. Не се позволява провеждането на изложби и пазари за живи птици, както и отглеждането на птици на открито.

В двете зони се забраняват разселването на птици за подновяване на дивечовия запас и търговията с домашни или диви птици.

Засилен е надзорът в птицевъдните обекти и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

Причините за заболяването все още се установяват.

От БАБХ съветват фуражите да се съхраняват в закрити помещения, за да се избегне опасността от зараза на питомните птици.