Тихомир Безлов: С акция „Олигарх“ се прави някаква ревизия на прехода
Секция: Интервюта
30 Октомври 2018 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тихомир Безлов: С акция „Олигарх“ се прави някаква ревизия на прехода

/КРОСС/ Има два модела за печелене на популярност – вдигате доходите и наказвате лошите, така Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира арестът на семейство Баневи в предаването „Тази сутрин” по bTV. По думите му има и хипотеза за контрол на други политически сили. „Показвате, че така контролирате играта”, отбеляза още Безлов.

Двамата бяха арестувани във Франция заради разследване на приватизираното и после фалирало предприятие „Полимери”. Прокуратурата започва досъдебно производство за пране на пари, данъчни измами и присвоявания.

„Ползата от този арест би била усещане за справедливост. Но колко е възможно това, има десетки процеси, но няма присъди”, каза Тихомир Безлов. 

„Независимо кой е на влас, всеки има група олигарси, които започват да стават привилегировани – дали ще им купувате  дупките или ще им давата ТЕЦ-ове, това е част от играта", коментира още той.

Според Тихомир Безлов с акция „Олигарх“ се прави някаква ревизия на прехода. „Ако говорим за семейство Баневи, това е класическият фонд за масова приватизация. Масовата приватизация е най-голямото разпределение на активи и практически най-класическата измама, защото милиони хора си вложиха боновите книжки във фонда“ допълва той. „За разлика от мутрите, които си взимат със сила магазини и застраховки, олигарсите го правят през политиците”, коментира Безлов.

Според Безлов ревизия на прехода е възможна, зависи каква е ползата, но всички сме скептични доколко е възможно това.