Вицепрезидентът Илияна Йотова: Светът изпитва остър дефицит на диалог
Секция: ПОЛИТИКА
30 Октомври 2018 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Светът изпитва остър дефицит на диалог

/КРОСС/ „В XXI век светът изпитва остър дефицит на пълноценен диалог – както в различните общности в границите на националните държави, така и на международната сцена. Причина за голяма част от проблемите ни е в това, че загубихме възможността да се чуваме.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на отриването на международната конференция „Движението на необвързаните държави в многополюсния свят: неговата роля в поддържането и насърчаването на международния мир и сигурност“, която се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Движението на необвързаните държави е глас в подкрепа на развиващите се страни на многостранни форуми. Организацията може да прокарва път в световната политика за разрешаването на световните проблеми чрез изграждане на нов тип международни отношения, в които водеща е идеята за мир“, посочи вицепрезидентът.

Общо 120 държави с 55 процента от световното население членуват в движението, създадено през 1961 г. Държавите в него не са членки на военни блокове, представляват 2/3 от членовете на ООН и са незаобиколим фактор при решаването на въпроси в световната организация.

Илияна Йотова посочи, че съвременният свят е сложен и несигурен. Защитата на човешките права, задълбочаващата се конфронтация между държавите и обществата, нестихващите конфликти в Близкия изток са основни предизвикателства. Те изискват глобални решения, взети чрез диалог и взаимни компромиси. По думите на вицепрезидента на Африканския континент не трябва да се гледа само като на източник на миграция, бедност и неравенства. „Младото му активно население очаква инвестиции и развитие“, заяви Илияна Йотова.

„Макар и различни, много хора в света можем да сме съюзници, но мостовете и доверието не са дадени веднъж завинаги, не се градят лесно бързо. Тях трябва да ги извоюваме, пазим и развиваме“, отбеляза Илияна Йотова.