Цачева: За година са предложени 700 отказа на гражданство
Секция: ПОЛИТИКА
30 Октомври 2018 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цачева: За година са предложени 700 отказа на гражданство

/КРОСС/ Съветът по българско гражданство е изпратил за периода май 2017 - юни 2018 г. близо 700 случая до вицепрезидента с предложения за отказ за българско гражданство. Това заяви в Стара Загора правосъдният министър Цецка Цачева, цитирана от Бтв.

Мотивите са били установени непълни данни, необосновани и неверни документи, информация за криминални прояви.

Съветът е сформиран от представители на Министерството на правосъдието, МВР, Държавната агенция за българите в чужбина, ДАНС и ГРАО. Сформирна е работна група, която подготвя промени в Закона за българско гражданство в две направления - по произход и чрез инвестиции и разкриване на нови работни места.

Коментарът на Цачева идва ден, след като служители и ръководители на Държавната агенция за българите в чужбина бяха арестувани в рамките на разследване за корупция, документни и длъжностни престъпления. През годините е имало множество сигнали за проблеми в ДАБЧ, но чак сега се стигна до конкретни действия от властите и арести на чиновници.

Според данните по сегашното разследване срещу крупни суми стотици македонци, молдовци и украинци са получавали удостоверение за български произход без да има основание за такова.