България и още 6 държави от ЕС с декларация до Австрийското председателство за Пакета за Мобилност I
Секция: ПОЛИТИКА
30 Октомври 2018 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и още 6 държави от ЕС с декларация до Австрийското председателство за Пакета за Мобилност I

/КРОСС/ В рамките на Неформален съвет Транспорт, който се проведе на 29 и 30 октомври т.г. министър Желязков взе участие в съвместна среща на Литва, Латвия, България, Полша, Естония, Ирландия и Малта относно Пакета за мобилност I.

Всички участници в срещата се обединиха в позицията си относно неприемането на разпоредби относно връщането на превозното средство „у дома“ като мярка, която увеличава броя на празните превози и повишава СО2 емисиите от тежкотоварни превозни средства. Беше поставен акцент и върху свободата на избор на водача да ползва седмичната си почивка с компенсации на място по негов избор.

Гореизброените държави членки изразиха разочарованието си от представените компромисни текстове от Австрийско председателство относно каботажа и международния транспорт като считат, че същите водят до фрагментиране на Европейския вътрешен пазар. Подготвиха обща декларация, адресирана до Австрийското председателство с цел недопускане на разминаване на заложените цели в законодателните предложения за сметка на преразпределяне на пазарни дялове.