Радев към випускниците на Военната академия: Създаването на по-добри условия във Въоръжените сили ще зависи и от вашето лидерство
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Октомври 2018 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев към випускниците на Военната академия: Създаването на по-добри условия във Въоръжените сили ще зависи и от вашето лидерство

/КРОСС/ „Убеден съм, че предстоят по-добри времена, че българските Въоръжени сили ще имат ресурс, адекватен на задачите в съвременната динамична среда за сигурност. Но по-добрите условия, в които вие да разгърнете вашия голям потенциал не зависят само от финансовото осигуряване. Те са и въпрос на правилно приоритизиране, на научен подход и ефективна организация, на лидерство и борбеност от всеки един от вас.“ Това заяви в приветственото си слово държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който бе гост на тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия “Георги Стойков Раковски”.

Президентът прие строя на випускниците и ги поздрави с успешното им завършване на обучението във Военната академия.

Държавният глава напомни, че при откриването на академичната учебна година във Военната академия през м.г. е посочил, че в обозримо бъдеще най-сериозният проблем пред Въоръжените сили - некомплектът на личния състав, не само няма да бъде решен, но и ще се задълбочи. Че социалният статус на военнослужещите няма да бъде повишен, или ако това стане, няма да отговори на очакванията им. Проектите за превъоръжаване няма да се реализират, а остарялата техника ще се поддържа все по-трудно и ще продължава да излиза от строя, налагайки ограничения на военните за прилагане на съвременни тактики, техники и процедури, като ни отдалечава от съвместимост със съюзниците ни. Както и че военните ще разполагат със значително ограничени ресурси, за да водят пълноценна подготовка, и че рискът при изпълнение на служебните им задължения ще продължава да расте.

„Доколко тези споделени от мен тенденции през миналата година се реалност днес и ще бъдат в сила и утре, ще прецените сами“, посочи Румен  Радев пред строя.

В приветствието си президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили посочи, че пред випускниците стои път, осеян с предизвикателства, по който от тях като командири ще се изисква все повече за изграждането на съвременни отбранителни способности и съвместимост, при ограничени ресурси и остаряла техника. „По този нелек път ще успеят тези, които са усвоили най-важните уроци на Военна академия, написани от славни поколения преподаватели и слушатели преди вас - да не разчитате само на добрата основа, която ви предоставя Академията, а да продължавате неотклонно да търсите нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие. Да останете верни на културата на съвместно мислене и действие, която се гради всеки ден във Военна академия“, заяви президентът Радев.

Държавният глава се обърна към младите командири и ги призова да не спират да търсят нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие, служейки предано на народа и Отечеството си. „Смелост, чест и достойнство по командирския ви път“, пожела президентът на випускниците.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, офицери от видовете въоръжени сили, стотици граждани и близки на випускниците.