НАСА съобщи за края на телескопа "Кеплер"
Секция: Наука
31 Октомври 2018 20:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА съобщи за края на телескопа "Кеплер"

/КРОСС/ НАСА съобщи за приключването на мисията на космическата обсерватория "Кеплер" поради изчерпване на горивото й, предадоха световните агенции.

Телескопът функционираше в продължение на девет години. За това време космическият апарат откри 530 506 нови звезди и 2 662 екзопланети (планети извън Слънчевата система). Щафетата бе поета от космическия телескоп "Тес", който беше изведен в орбита от НАСА през месец април 2018 година.

Неговата задача, подобно на "Кеплер", е да открива планети, сродни на Земята, намиращи се в зоната на обитаемост, с помощта на транзитна фотометрия.

Още в първите месеци на своя старт, "Тес" откри екзопланети, като телескопът ще може да изследва по-голямата част от небето от "Кеплер" - неговият обхват е 350 пъти по-широк.

Заради своята конструкция и "Кеплер", и "Тес" не могат да правят внушителни снимки на необятния Космос, подобно на "Хъбъл". Техните сензори обаче бяха много по-чувствителни в други направления, заради което и могат да откриват планети, орбитиращи около други звезди.

Търсенето на екзопланети става, чрез непрекъснато измерване на яркостта на повече от 150 000 звезди. Когато кандидат-планета премине пред звезда, светлината от нея се блокира. Количеството блокирана светлина разкрива размера й.

Освен всичко друго, телескопът откри и планети от нов тип, които не съществуват в нашата Слънчева система, това са тъй наречените "Суперземи" и "горещи Юпитери". В първия случай става дума за скалисти планети с размери между този на Земята и този на Нептун. Горещите Юпитери пък са газови гиганти, които обикалят изключително близо до своята звезда.

"Кеплер" ще остане на своята орбита, която е безопасна за космическите полети. Космическата обсерватория беше изстреляна през 2009 година и предназначението й беше откриването на екзопланети. През 2013 година апаратът получи повреда в системата за ориентиране, при което беше невъзможно той да бъде задържан в правилното направление. При все това инженерите успяха да вкарат телескопа в безопасен режим и да го приспособят за изпълнението на определени задачи.