Предстоящи събития в страната за 1 ноември
Секция: Предстоящи събития
01 Ноември 2018 07:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 1 ноември

/КРОСС/ София.

В Деня на народните будители, 1 ноември, ще се проведе традиционната церемония по издигане на националния флаг пред президентската институция. В 10.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. 
След церемонията държавният глава ще проведе среща от 10.20 часа на „Дондуков“ 2 с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

***
Варна.
В резиденция „Евксиноград“ министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Срещата ще бъде която последвана от пленарно заседание. По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения в области от взаимен интерес, като акцент ще бъде поставен върху международни и регионални теми.

***
София.
От 09.00 часа започва редовното заседание на Народното събрание.

***
София.
От 09.00 часа до 14.00 часа в кабинет 108 на Катедрата по инфекциозни болести Военномедицинска академия организира безплатни прегледи и консултации за грип и сезонни вирусни инфекции при лица над 12-годишна възраст.

***
София.
В 09.30 часа в Софийската младежка лаборатория за иновации, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще открие конференцията „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“ .

***
София.
От 09.30 часа ще се проведе заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. 

***
София.
От 09.30 часа в V състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Маньо С., Васил Р. и Данаил И., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. 

***
София.
От 09.30 часа в III състав Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Божидар П., Методи К., обвинен в участие в ръководството на престъпна организация или група.

***
София.
От 10.00 часа в зала „Алеко“ на хотел „Хилтън“ Фондация „Нашите недоносени деца“ ще проведе пресконференция за представяне на кампанията „Големи чудеса за малките герои”. 

***
София.
От 10.00 часа в XV състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Димитрина Р., Мария Ж., Нели К. и Надежда Т., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. 

***
София.
От 10.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция на тема „Цензурата в интернет и ролята на българското правителство“, организирана от българския автор и граждански активист Манол Глишев и група общественици. 

***
София.
От 10.00 часа в VII състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Румяна Ченалова, обвинена в престъпление по служба.

***
София.
В Деня на народните будители председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще бъде гост на инициативи в столични училища. Караянчева ще поздрави участниците в националната ученическа конференция „Модел Народно събрание „Сесар Вайехо”. Двудневният форум ще бъде открит в 10.00 часа в сградата на 157-ма гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо“. В 11.00 часа председателят на Народното събрание ще присъства на официалната церемония по откриване на Образователно-спортен комплекс „Лозенец“.

***
София.
От 11.00 часа в XI състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Иван Д. и Милкана В., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. 

***
София.
В 11.00 часа в централното фоайе на Регионалния исторически музей ще бъде отбелязан 1 ноември – Ден на Народните будители. 

***
София.
От 11.00 часа в Дома на Европа председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще открие конференцията „Младежко гражданско включване 2.0“, с която младежката структура на партията ще отбележи 20 години от създаването си. 

***
София.
От 11.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“, Българската академия на науките ще отбележи с тържествено събрание Деня на народните будители. 

***
София.
От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА, доц. д-р Георги Чанков - преподавател в УНСС и Кольо Парамов - финансов анализатор ще дадат пресконференция на тема „Европа между властта и парите“. 

***
София.
От 11.00 часа в Х състав на Специализирания наказателен съд ще се заседава по делото срещу Венцислав Г., Данчо Д., Георги М. и др. 

***
София.
В 12.00 часа на бул. „Александър Стамболийски“ № 26 председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на откриването на паметна плоча на Йордан Соколов на 1 ноември.

***
София.
От 13.30 часа 11 състав на СГС ще гледа делото срещу Христо П., бивш управител на „Фонд научни изследвания“, (умишлена безстопанственост).

***
София.
От 11.00 часа в Дома на Европа (София, ул. "Георги С. Раковски" 124) ще се проведе конференция "Младежко гражданско включване 2.0", организирана от Младежко ДПС и фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа.

***
София.
В 12.30 часа председателят на СДС Румен Христов, председателят на СДС - София д-р Антон Койчев, заедно с членове и симпатизанти на партията от столицата, ще поднесат венци и цветя пред паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша".

***
София.
От 13.00 часа в Националния политехнически музей ще се състои церемония по връчване на наградите от ХX Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”.

***
София.
От 13.30 часа в XIII състав на Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Йордан Ш., обвинен в безстопанственост.

***
София.
От 15.00 до 18.00 часа в постоянната приемна на БСП – София (ул. „Леге" № 10, ет. 1) гражданите на столицата ще получат безплатни юридически консултации.

***
София.
От 15.00 часа пред НДК по случай Световния ден на веганизма „Български вегански съюз“ организира веган прайд парад под името: „Веган парад: Горди сме, че сме вегани!“. 

***
София.
В 17.00 часа в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще бъде отбелязан 1 ноември – Ден на народните будители. По време на събитието ще бъде открита изложба „Пространства за будители“. 

***
София.
От 17.00 часа в изложбена зала „Архиви“ ще бъде открита изложба „Софийският културен живот в миналото в плакати и снимки“.

***
София.
От 18.00 часа в галерия „Структура” ще се проведе четвъртото издание на поредицата дискусии на Визия за София - Диалози за София 04: Въздух, печки и коли, което този път ще разгледа актуалната тема за качеството на атмосферния въздух в София. 

***
София.
От 18.00 часа в Галерия „Сан Стефано“ ще бъде представена изложба, посветена на калиграфски свитъци, използвани в чаената церемония „Чаят – мост между изкуството и природата“. Събитието е част от програмата на 29–ите Дни на японската култура.

***
София.
От 18.00 часа в Мраморно фоайе, I етаж на Столична библиотека ще се открие изложбата „Нестор Марков – будителят.

***
София.
От 19.00 часа в резиденция „Тера“ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на връчването на петите годишни награди „Будител на годината“ 2018.

***
София.
От 19.00 часа в резиденция „Тера“ (ул. Андрей Сахаров 56) ще се състои тържествената церемония по връчване на приза „Будител 2018“ на Българското национално радио.

***
София.
От 19.30 часа в Първо студио на Българското национално радио оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи проекта си „Вокално-инструментални картини“

***
Асеновград. 
От 09.30 в Зала 1 на Районен съд ще се гледа делото на подсъдимия Янко Я. Той е обвинен в палеж на апартамент на стойност 37 592,00 лв..

***
Благоевград. 
От 13.00 часа в залата на Куклен театър - Младежки дом ще се проведе рецитал на участниците в конкурса , организиран от Детски парламент – Благоевград. 

***
Благоевград. 
В 13.30 часа в сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров”-Благоевград ще се проведе пресконференция във връзка с репертоарния план за 2019 година и предстоящата Коледна кампания. 

***
Благоевград.
От 19.00 часа Народно читалище „Никола Вапцаров 1866“ ще изнесетържествен концерт по повод Деня на народните будители. Събитието ще се проведе в Голям читалищен салон.

***
Бургас 
От 18.00 часа на новата открита сцена БУЛЕВАРТ бургаската група „Мери Бойс Бенд" ще представи новия сингъл от албума си „Щастливи дни" – „Двамата с теб", с акустичен концерт за Деня на народните будители.

***
Варна.
От 10.00 часа пред паметника на Паисий Хилендарски в Морска градина ще се състои поклонение пред живота и делото на Народните будители с благодарствен молебен и полагане на венци с военен ритуал.

***
Варна.
От 16.00 часа в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще се открие изложба "Споделено в "Оранжерия за мисли". Това е своеобразен заключителен етап на едноименния проект на художничката Велина Гребенска. В пространството на създадената инсталация са поместени цитати.

***
Варна.
От 16.30 часа в зала "Концертна" на Военноморски клуб Варна ще се състои откриване на фотодокументалната изложба "Морското образование в България и Първата световна война". 

***
Варна.
От 19.00 часа в Двореца на културата и спорта, зала „Конгресна“, ще се състои празничен концерт "Будителите".

*** 
Велико Търново. 
От 10.00 часа в Ритуална зала на Общината ще се проведе Тържество по случай Деня на народните будители и среща с млади учители. 

*** 
Велико Търново. 
От 10.30 часа в заседателната зала на ОДМВР ще се проведе брифинг, по повод стартирането на традиционната акция на Пътна полиция „Зима“. 

*** 
Велико Търново./с. Самоводене 
От 10.30 часа в Център за работа с деца и младежи ще се проведе представяне на книгата „Народното творчество – събрало мъдростта на вековете“, подготвена от Център за работа с деца и младежи в село Самоводене и отбелязване на Деня на народните будители. 

*** 
Велико Търново./с. Балван. 
От 14.00 часа на площадките за пътна и противопожарна безопасност ще се проведе открит урок с деца от центровете за работа с деца и младежи в село Малки Чифлик и село Арбанаси. 

*** 
Велико Търново. 
От 16.00 часа в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде открита изложба „Заедно да съхраним историческата памет“. 

*** 
Велико Търново. 
От 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще се проведе откриване на изложба с рисунки на Нестор Иванов. 

*** 
Велико Търново. 
От 18.00 часа голяма зала на Общината ще се проведе концерт на деца и ученици по случай Деня на народните будители. 

*** 
Велико Търново. 
От 18.00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще се проведе откриване на изложби, посветени на 80-годишнината на Ротари клуб – Велико Търново: Фотоизложба „Велико Търново – моето вдъхновение“; Изложба с детски рисунки „Моят Търновград“; Изложба с пана „Историята на Ротари клуб – България“, автор Цвятко Калийски; Изложба живопис на Сашо Филев. 

*** 
Велико Търново. 
От 19.00 часа в Клуб 7 ще бъде представен „Греховната любов на зографа Захарий“ – моноспектакъл на Любомир Бъчваров. 

***
Видин.
От 15.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА, ще се състои встъпителна пресконференция по проект „Трансгранично религиозно наследсвто“, организирана от Фондация за регионални развитие – Видин. 

***
Враца.
От 11.00 часа пред паметника на Св. Софроний Врачански тържествено ще бъде отбелязан Денят на народните будители. 

***
Враца.
От 16.00 часа в Регионалния исторически музей ПП ГЕРБ – Враца организира инициативата „В ателието на съвременния Врачански будител”.

***
Враца.
От 17.00 часа украйнската чудотворна икона на света Богородица „Скоропослушница” ще бъде посрещната в катедралния храм „Св. апостоли”.

***
Враца.
От 18.00 часа в Градската концертна зала ще бъде открита изложбата Дух и слово” – Александър Танев, 90 години от рождението на композитора. От 19.00 часа ще започне Концерт на Симфониета Враца и прожекция на филм, посветени на жизнения и творчески път на Александър Танев.

***
Враца.
От 19.00 часа в Камерната зала на ДКТ ще се играе постановката „Симулатор за чифтосване“ от Джоузеф Скримшоу. 

***
Добрич.
В града ще се състои богата програма по повод 1 ноември – Ден на народните будители. От 09.30 часа в храм „Св. Троица“ ще се проведе празничен тържествен водосвет. От 10.00 часа на паметна плоча на Първото взаимно училище в Добрич ще бъдат поднесени цветя. От 10.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се проведе беседа за деца „О, будители народни, цял низ светли имена“. От 11.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои тържествена церемония за връчване на Годишни награди „Добрич“ в областта на културата и науката. В церемонията ще вземе участие и кметът на Добрич Йордан Йорданов. От 15.00 часа тържествено ще бъде открита сградата на НЧ „Добрич-2017 г.“. От 19.00 часа в Младежкия център ще има концерт, с който ще бъдат демонстрирани дейностите в НЧ „Добрич – 2017 г.“. 

***
Каварна.
Община Каварна тържествено ще отбележи 1 ноември- Деня на народните будители. От 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци в градския парк пред мемориалната плоча на Ангел Захариев – създател на градски парк „Каварна“. От 17.30 часа в ХГ „Христо Градечлиев“ ще има празничен коктейл за културните дейци и будители на Каварна.

***
Карлово.
От 10.30 часа в НМ „Христо Ботев“ ще бъдат връчени литературни награди за рисунка на тема „Свобода или смърт юнашка“ от Националния ученически конкурс посветен на 170 години от рождението на Христо Ботев.

***
Карлово.
От 16.00 часа в Камерна зала на НЧ „Васил Левски 1861 г.“ ще се състои тържествена церемония за връчване на Националната награда за чистотата на българския език „Д-р Иван Богоров“. 

*** 
Кюстендил.
От 18.00 часа в читалище „Братство” ще се състои представяне на „Визия за България”. 

***
Кюстендил.
От 18.00 часа във Възрожденското училище ще бъде представена книгата „Приказка за Кюстендил“ на историка Румен Манов. 

***
Монтана.
От 18.00 часа в Драматичен театър „Драгомир Асенов“ ще се проведе тържествен концерт на НЧ „Разум 1883", с който ще чества освен общонационалния празник – Ден на народните будители, и 135 г. от създаването на първата културна институция в града.

***
Плевен.
В Деня на народните будители – 1 ноември, в Медицинския университет ще се състои официално откриване на Факултет „Фармация“.

***
Пловдив. 
От 10.00 часа в Зала 1 на Окръжен съд ще се гледа делото на подсъдимия Станислав П. Срещу него е повдигнато обвинение в това, че на 28.05.2018 г. на автомагистрала „Тракия“ при управление на товарен автомобил след употреба на наркотични вещества е причинил смъртта по непредпазливост на две лица.

***
Пловдив. 
От 10.30 часа на площадката пред акведуктите кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев и кметът на Район „Централен“ Георги Стаменов ще дадат символично началото на проекта за възстановяване и облагородяване на хълм Бунарджика.

***
Пловдив. 
От 16.30 часа в Цар Симеоновата градина ще се проведе празничен концерт на Духовия оркестър по повод 1 ноември- Ден на народните будители.

***
Пловдив.
От 17.00 часа на Римския стадион ще се проведе празничен концерт по повод 1 ноември- Ден на народните будители.

***
Пловдив.
От 18.00 часа в СКЛАД в Тютюневият град, ул.“Екзарх Йосиф“ 16, ет. 2 ще бъдат показани 62 фотографии на руския фотограф Сергей Борисов.

***
Русе.
От 10.00 часа в Зала „Свети Георги“ (ет. 6 на Областна администрация Русе) ще се проведе второ съвещание на областния управител с членовете на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, кметовете на общини и ръководителите на ведомства и организации, имащи отношение по подготовката на област Русе за зимен сезон 2018-2019 г.

***
Сливен.
В 11.00 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще започне общоградско тържество по повод празника на Деяна на народните будители. Ще бъде поднесен гирлянд на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Малко по-късно, кметът Стефан Радев ще се срещне с новоназначени учители от Сливен.

***
Смолян.
От 17.00 часа в зала „Юбилейна 150” на Народно читалище „Кирил Маджаров - 1866” в квартал „Устово“ ще бъде представен сборникът „Христо Гиневски – 75 години жизнен и творчески път”. 
От 18.00 часа в зала „Николай Карагяуров” на читалището ще започне концерт, посветен на Деня на народните будители и в памет на Христо Гиневски, с участието на читалищни формации, който ще бъде.

***
Стара Загора.
По повод 1 ноември – ден на народните будители в града се организира богата програма. От 09.00 часа в храм „Св. Теодор Тирон“ ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев, първи Старозагорски митрополит. От 10.00 часа от парк „Пети октомври“ по бул. „Митрополит Методий Кусев“ ще се състои празнично шествие на ученици и учители. От 11.00 часа пред паметника на Митрополит Методий Кусев в едноименния парк ще се проведе общоградски ритуал за преклонение и признателност към делото на народните будители. От 14.00 часа в зала 33 в РИМ „Стара Загора“ ще бъде изнесена специализирана беседа на тема „Възникване на новобългарското образование във Възрожденска Стара Загора“ – лектор Петьо Мирчев. От 17.30 часа в Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ ще бъде представена изложба „За правда и човечност“ и кръгла маса, посветени на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит. От 18.30 часа в Градска художествена галерия ще се състои концерт на Смесен хор „Родина“. 

***
Стара Загора.
От 19.00 в споделеното работно пространство на Стара Загора „ZaraLab” (ул. „Княз Александър Батенберг“ 28) ще бъде представена образователната инициатива за мотивация и личностно развитие на ученици „Аз и моят успех“.

***
Хасково/с. Черногорово.
В 10.00 часа на площада пред НЧ "Поука 1908" ще започнат празничните чествания по повод 110 години от създаването на читалище в селото. В 10.30 часа ще бъде открита напълно обновената сграда на детската градина. 

***
Ямбол.
С редица инициативи в Ямбол ще бъде отбелязан Денят на народните будители. от 11.00 часа пред барелефа на Ради Колесов (на сградата на читалище „Съгласие-1862”) ще се състои тържествено честване на празника. От 18.00 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“ ще бъде представена новата книга на Георги Господинов – „Всичките наши тела“.